A 200 éves hal

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy alaszkai horgász a szerencsés, aki egyedi zsákmányával beírta magát a horgásztörténelembe. A szerencsétlen áldozat pedig egy álsügér, akinek nem csak a fajtája ritka, hanem az életkorai is. 200 év, emberi korban is rengetegnek számít, nem még akkor, ha halról van szó.

Henry Liebman élete halát fogta ki, amikor horogra akadt nála egy északi álsügér (sebastes borealis). A Csendes-óceán északi részén őshonos állat mélyen a felszín alatt lakozik, olykor akár 900 méterre is lemegy.

A rutinos horgász igen keményen megküzdött a hallal, melynek nemcsak kora, de mérete is páratlan és ámulatba ejtő. Egészen pontosan 40 font-ot nyom, (kb. 18 kg), amellyel könnyűszerrel beállhat a rekordméretű halak sorába. Viszont ez még csak a kezdet, ugyanis a későbbiekben kiderült adatokhoz képest, ez még semmi! 

Erről a fajtáról mindig is tudták, hogy sokáig él, de ez a példány minden képzeletet felülmúl. Volt már példa arra, hogy horogra akadt egy nyugdíjas korú zsákmány, ám az mindösszesen 90-115 év körüli volt. Liebman fogása mellett ez azonban fiatalnak számít, ugyanis a nem régiben kifogott hal akár száz évvel is idősebb lehet!

Troy Tidingco, az alaszkai vadászati és halászati hivatal területi képviselője elmondta, a halat még mindig vizsgálják, de biztos, hogy minimum 200 éves. Az álsügér korára a fülcsontokon található növekedési gyűrűk alapján lehet következtetni.


Nézzünk egy-két érdekes adatot, hogy be tudjuk lőni, mennyire is öreg a mi kis halbarátunk! Tegyük fel, hogy pontosan 200 évvel ezelőtt, 1813-ban született.


Ez azt jelenti, hogy:

  • Petőfi születésekor már tinédzser volt
  • A '48-as forradalom idején már a harmincas évei közepén járt
  • 66 éves volt, amikor a villanykörtét felfedezték (1879)
  • Az első világháború kitörésekor már a 100 évet is meghaladta
  • 150.-dik születésnapján hangzott el Martin Luther King legendás beszéde (1963)

A halász a nagy fogást a vizsgálatok után kitömeti, és ki fogja akasztani a falra. Ezzel egyszerre lesz a legöregebb hal és a legrondább fali-dísz címek birtokosa.