Tengeri horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy külföldi nyaralás alkalmával sem kell lemondanunk kedvenc hobbynkról, a horgászatról. A tengeri horgászat élvezetes és izgalmas időtöltést kínál számunkra. 

A nyaralás megtervezése során a vérbeli horgászok figyelembe veszik a lehetőségeket. A legjobb megoldás, ha a helyszín kiválasztása után a megfelelő hivataloknál érdeklődünk az engedélyek és napijegyek felől. Ha ez megvan, akkor a felszerelésre is gondolnunk kell. A bot, damil, szák, csali és a többi eszközt, amire szükségünk lehet, vagy az indulás előtt szerezzük be, vagy már kint a nyaralás helyszínén béreljük. Az utóbbi megoldás tűnik kézenfekvőnek, ha csak egyszeri esetről van szó, de ha gyakrabban utazunk hódolva a tengeri horgászatnak, akkor érdemes inkább itthon beszerezni.

A damilból speciális kell, ami bírja a sós tenger vizet. Sok horgász a meglévő botjai közül a legerősebbet használja, ami bírja a súlyt a nagyobb tengeri halaknál. Orsónál érdemes az egyszerűbbet választani, ugyanis könnyebb tisztítani, mivel a só belepi akár egy délután alatt is. Hallottam már olyat, hogy valaki egy sima, vastag antennájú úszót használt, úgyhogy mi is nyugodtan bízhatunk benne.

A szák legyen acél, vagy alu, amit a halak nem tudnak kiszakítani, hosszú nyele és biztos fogása legyen. Csalinak az élő kishal és a műcsali is használható, de már van külön erre a célra kifejlesztett etetőanyag is. A saját horgász felszerelésünket kiegészítve is nekivághatunk ennek a kalandnak. 

Attól függően, hogy hol nyaralunk, pecázhatunk a partról, mólóról, vagy hajóról. Vannak külön a horgászturizmusra épülő vállalkozások, hajózási vállalatok, esetleg helyi horgászok, akik vállalják a segítésünket. A hajóbérlésnél a legénység, a felszerelés és a napijegy is benne van az árban. Szakértő csapat áll rendelkezésünkre, garantálva, hogy néhány szép példánnyal legyünk gazdagabbak. Ha mindez nem lenne elég, akkor lehetőségünk van arra is, hogy egy étteremben elkészíttessük a kifogott halat, így megismerve kissé a helyi gasztronómiát. Márpedig egy tökéletesen elkészített tengeri hal kihagyhatatlan egy ilyen nyaralás során.

A parti horgászat a legtöbb helyen ingyenes, de mindenképp nézzünk utána. Ha viszont találkozunk, egy helyi horgásszal figyeljük meg a technikáját és tanuljunk tőle. Úgy gondolom, hogy a horgászok mindenhol összetartanak és segítőkészek, úgyhogy bátran kérjünk segítséget.

A tökéletes nyaralás csak szervezés kérdése, szóval helyezzünk rá nagy hangsúlyt és akkor semmi gond nem lehet. A fényképezőgépet és kamerát pedig itthon ne hagyjuk, mivel muszáj megmutatnunk horgásztársainknak a nagy fogásokat.