Pisztráng

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Aki kirándult már Lillafüreden az találkozott már az ott sütött ízletes pisztrángokkal és látta már az ottani pisztrángtelepet is. Én legalábbis itt találkoztam ezzel a halfajtával először.

A pisztráng hazánkban is előfordul, melyeket kizárólag patakokban találhatunk meg. A patakokba egész évben telepítik a halakat, hogy folyamatosan horgászható legyen. Ezek karbantartása és kisebb zugok kialakítása fontos, hogy a hal jól érezze magát. A hegyi patakokat szeretik a legjobban, ahol sok búvóhely akad a mélyen kivájt völgyekben.

Ha szeretnénk kifogni, akkor nem tehetjük meg, hogy egész nap ülünk és várjuk, hogy ráakadjon a horgunkra, ugyanis nekünk kell megkeresnünk azt a vízi szakaszt, ahol épp tanyázik. De hogyan is találjuk meg a megfelelő helyet? Hegynek felfelé kell mennünk és minden kis szakaszon legyező technikával találhatunk rá. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a pisztráng horgászata igencsak igénybe veszi a testünket. Akkor sincs könnyebb dolgunk, ha már megpillantjuk a halat, ugyanis mikor a horgunkra akad, elkezd küzdeni az életéért, melynek érdekében képes földobni magát magasan a víz fölé, majd lemerülni.A nagy küzdelem addig tart, míg teljesen ki nem fárad, végül mikor meglátjuk, hogy az oldalára dőlt, akkor már könnyen kiemelhetjük.

A tudat, hogy kifogtunk egy halat, amit persze a legszebb példánynak látunk, igen nagy megelégedéssel és boldogsággal tölthet el minket. A természettel való érintkezés, a csodás táj, a folyamatos keresgélés, és a küzdelem a hallal olyan izgalmakat és élményeket ígér számunkra, amit egy életen át őrizhetünk az emlékeink között. A horgász itt szereti és tiszteli is a természetet, valamint megismeri is a patak vizét, sodrását, viselkedését. Tisztában van azon rovarok kinézetével, melyeket kedvel a pisztráng, és egy rájuk hasonlító tökéletes műlegyet alkot.

A legfontosabb mégis az, hogy miként él és mivel táplálkozik a pisztráng, ha ezt ismerjük, akkor már semmi nem állhat az utunkba, hogy kifogjuk a legszebb példányokat.  Érdemes tudni, hogy az érzékszervei kitűnően működnek, többek között a szeme, mely által a mozgásérzékelése kiváló. A fiatal egyedek rovarlárvákkal, repülő rovarokkal, férgekkel esetleg csigákkal táplálkoznak, míg később érettebb korában rátér a ragadozó életmódra, de még ekkor sem veti meg korábbi táplálékforrását. 

A pisztráng egy gyönyörű és izgalmas hal, és csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer próbálja ki mindenki a horgászatát.