Kihalás fenyegeti Európa tokhalait

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászok munkája, főleg az elmúlt években, sajnos éles ellentéteket szül a természetvédők munkájával, melynek legfőbb oka a halállomány folyamatos pusztulása. Legutóbb a tokhalak végleges eltűnésének felfedezésével kellett szembesülniük. 

Ez a probléma leginkább Európa-szerte üti fel a fejét, kontinensünk vizeinek halállománya néhány országban igen korlátozott. A két legfontosabb természetvédő szervezet, a WWF és a TRAFFIC beavatkozásai az elmúlt években megszaporodtak, most a Duna bulgáriai és romániai vízgyűjtő területein fennmaradt tokhal-populációk megmentésére irányult legnagyobb figyelmük.

A természetvédők természetesen nem az állam által hozott törvényekben keresik a hibát, a tokhalak kipusztulásának legfőbb forrásaként az illegális horgászatot jelölték meg. A halak illegális kereskedése szintén problémát jelent, de ez a fent említett probléma megszüntetésével könnyen a múlté lenne.

A főleg Romániában és Bulgáriában folytatott orvhalászatot élesen bizonyítja a helyszínen elvégzett DNS tesztek, a piacok és utcai árusok portékáiból kimutatva. A tokhalak főleg a Dunából származó halfajták, melyek régebben országunkban is jelen voltak, de a túlhalászat végül eltüntette őket a Duna magyar szakaszaiból.

A kipusztult halak régi, természetes környezetébe való visszatelepítése szintén fontos tevékenység a természetvédők számára. Kecse-Nagy Katalin, a TRAFFIC programvezetője szerint: az a visszatelepítési akció, amely során néhány száz vizát és kecsegét telepítettek vissza korábbi természetes élőhelyére, a Dunába Budapesten, a folyó Vizafogónak nevezett részén, nem jelent semmilyen megoldást a Vaskapu miatt.