Vertikális horgászat

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Sokan, sokféleképpen értelmezik a vertikális horgászat lényegét, és magát a jelentését is. A következőkben azonban kiderül, mi is a tényleges vertikális horgászat.

Nos, ha megnézzük a vertikális szó jelentését, akkor rájövünk, hogy leginkább a fizikához van köze: de a vertikális szó helyett azt is mondhatnánk, hogy függőleges irány, hiszen jelentését tekintve tulajdonképp erről van szó. Ha pedig a horgászatban is halljuk ezt a „szakkifejezést”, akkor se lepődjünk meg, bár tény, hogy nem sokan alkalmazzák a gyakorlatban.

Magának a vertikális horgászatnak a lényege a következő: a használni kívánt műcsalit a botspicc segítségével függőleges irányba mozgatjuk. Mi is egyszerűen kipróbálhatjuk ezt a technikát, anélkül hogy százezreket kellene új botokra, vagy csalikra költenünk. Azt azonban fontos leszögeznünk, hogy előtte nekünk kell kitapasztalni az ideális helyszínt a vertikális horgászathoz, és hát az ehhez szükséges technikát is nekünk kell kiválasztani.

Botok közül érdemes a lék, a merev és a pergető botokat választani, ezekre a különböző körülmények miatt lesz szükségünk, mivel előzetesen még mi sem tudhatjuk, hogy az anyatermészet mivel viccel meg minket. Az orsók kiválasztásánál két fontos tényezőre kell figyelnünk: a megfelelő súlyra, és a nagyon jó fékre. Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszuk a monofil zsinórt (másik két lehetséges opció a fluorokarbon, és a fonott). A kapcsoknál figyeljünk oda, hogy a műcsali semmibe ne akadjon be, ellenkező esetben nem lesz könnyű dolgunk, ha ki akarjuk szedni. Műcsali esetén jókora kínálatot kapunk: használhatunk pilkert, tvisztert, plasztikhalat, támolygót, jig-kanalat és pergető műcsalikat.

Maga a vertikális horgászat tehát nem túlzottan elterjedt, mégis nagyon hasznos technika, hiszen jókora halállományt fogtak már ki a segítségével. Ha módunkban áll, próbáljuk ki mi is, hiszen sokat nem veszítünk vele, másrészről pedig könnyen elképzelhető, hogy nem bírjuk majd hazavinni a kifogott mennyiséget.