A hazai halgazdálkodás helyzete

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászathoz és az ehhez kapcsolódó, főleg vízterületeket érintő törvények megújítására szeptembertől számíthatunk, melyben a halállomány természetes megújítása mellett a horgászturizmus fellendítésére is megoldást találhatunk. 

Az új törvények bevezetése elsősorban a fenntartható halgazdálkodás elérése céljából fontos, hiszen horgászattal kapcsolatos eddigi törvények nem tudták kielégíteni Magyarország természetes vízterületeinek környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható halgazdálkodását.

Az új törvényt az Országgyűlés június 10-én fogadta el, Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője ígérete szerint már ebben az évben védelmet kap a természetes vizek halállománya.A halgazdálkodás legfontosabb területe természetesen a horgászat, az adott vizek valamint halállományok védelme ehhez az ághoz kapcsolódik. A halak illegális kifogása és kereskedelmének megakadályozása ellen lép fel leginkább az új törvény, mind leginkább az állam számára fontos és kedvező feltételekkel. Szűcs Lajos szerint a legélesebb határvonal a tisztességes halászat és a tisztességes horgászat között húzódik.

A halállomány mennyiségi és minőségi növekedése segíti országunkat a többi országhoz való felzárkózáshoz, az Európai Unióban történő részesedés növelése közös állami érdekünk. A törvény minden természetes hal-élőhelyre vonatkozik, az apró korlátozások mellett fontos, hogy átláthatóvá teszi a vízi halászatot. A törvény hatályba lépését szeptemberre tervezik, további fontos célkitűzései között tartják számon a szelektív halászat szükségességét, és a nem őshonos fajok visszaszorítását.