Ökológiai katasztrófa

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A nagy mennyiségű lehullott csapadék után bizony elképzelhető, hogy komoly ökológiai katasztrófával kell számolnunk. 

Az elmúlt hónapban láthattuk, hallhattuk, hogy mire képes a természet. A nagy esőzések után komoly fejtörést okozott a folyamat megállítása, vagy annak legalább a lelassítása. Egyik ilyen védelmi intézkedés a homokzsákok pakolása.

Idén rekordot döntött a csapadék mennyisége, amely bizony nem tesz jót a horgászatnak. Fűrész György, a Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj műsorában korábban elmondta, hogy amíg 2011-ben 158, majd 2012-ben 178 tonna halat fogtak ki a horgászok, addig az idei árvíznek köszönhetően ez a szám most igen alacsony lesz. Ráadásul ez azzal is jár, hogy rekordmennyiségű haltól esnek el.

Öröm a bajban, hogy rengeteg horgász segített homokzsákot pakolni, miután június 5-től horgászati tilalmat vezettek be. A magas vízállásnak köszönhetően a kifogott halak mennyisége akár 50-100%-kal is megnőhet, a keszegek és a csukák mérete pedig hatalmas növekedéssel is járhat. Az idei esetnél azonban nagy tömegszámú halak rekedhetnek a mélységben, miután a víz visszahúzódik a szárazföldekről. Éppen ezért is kell kellő figyelmet fordítani az ivadékok mentésére. Vagyis egy-egy ilyen árvíz idején a halak sincsenek biztonságban.

Így tehát, ha módunkban áll, mi is segítsünk ott, ahol csak tudunk. És akkor nem csupán a közvetlen környezetünkön tudunk segíteni, hanem a halakon is. Az pedig legalább olyan fontos, mint az ökológiai katasztrófa megakadályozása.