Horogpaszta a többfunkciós csali

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horogpaszta egy igen hasznos találmány, mely megkönnyíti a horgász életét. A paszta egy könnyen hasznosítható csali, melyet készen megvehetünk, de akár magunk is elkészíthetjük.


A paszta egy többfunkciós csali, amit házilag is igen egyszerűen elkészíthetünk. A szokásos etetőanyagba kevernünk kell egy olyan anyagot, ami által jól gyúrható, úgymond gyurma állagú legyen. Ennek egyik módját egy horgász ismerősöm árulta el, szerinte a cukorszirup megfelelően összefogja az etetőanyagot elérve a megfelelő állagot. Ha kész vagyunk, akkor felhasználhatjuk a horogra gyúrva, vagy feljebb a damilra is rögzíthetjük, esetleg az etetőkosárba nyomkodjuk, még a bojlik és pelletek „becsomagolására” is alkalmas. Sokan viszont lágy pelletként tekintenek rá és ily módon is bánnak vele. A cukorszirupnak köszönhetően, az etetőanyag keverékünk nehezebben olvad le a horgunkról így csalogatva magához a kifogni szánt halakat. A színes etetőanyagokat még különlegesebbé tehetjük a cukorszirupba kevert színezékkel így megváltoztatva az alapszínt. Mindenképpen érdemes kipróbálnunk, hiszen a már jól bevált etetőanyag keverékünket még különlegesebbé tehetjük, és a halak a mi csalinkat választanák a többi horgász csalijával szemben. Ha pedig nem akarunk mi bajlódni a kikeveréssel, akkor a horgászboltokban nyugodtan beszerezhetjük a nekünk tetsző ízt és színt tartalmazó pasztát. Leginkább a pontyozásban vehetjük hasznát, de az amurok és a kárászok is igencsak kedvelik ezt a fajta csalit. Viszont ne csináljunk egyszerre többet a kelleténél a pasztából, mert ha kiszárad, akkor morzsolódik, és már nem tudjuk hasznát venni. Érdemes egy kis üvegben vinni a cukorszirupot, és a halastó partján kikeverni mindig az éppen kellő mennyiséget. Esetleg ha a szín és az aroma nem válik be, akkor a tóhoz vihetünk még különböző színezékeket és aromákat, amiket könnyen belekeverhetünk az etetőanyagba, majd a cukorsziruppal összefogjuk az anyagot. Készüljünk fel egy kis túlélő csomaggal, ami tartalmazza az előbbiekben felsoroltakat, így téve nagyobbá az esélyünket a halaknál a többi horgász ellen.

A paszta elkészítése időt vesz igénybe, és ha mi nem szeretnénk ezzel foglalatoskodni, akkor a horgászüzletekben igen nagy választékból válogathatunk. A következő termékeket érdemes kipróbálnunk, nem csalódhatunk benne.

A Dynamite Baits márka pasztái igen légmentesen zárható dobozban vannak, így nem kell attól félnünk, hogy egy használat után a dobozban megmaradt paszta kiszárad.

Dynamite  Baits The Source Paste típus kiválóan alkalmas a horogra vagy pelletként, esetleg bojliként is alkalmazható. Fokozatosan bomlik le a vízben, a halak nyugodtan tudják csipkedni, így egy érdekes és vonzó csalit kapunk. A kész termék, közvetlenül a dobozból kiszedve már alkalmazható, semmi dolgunk nincs csak a megfelelő mennyiségű pasztát kivenni és a kedvünk szerint alkalmazni. A keszeg és a ponyt igen csak kedvelik ezt a pasztát.

Dynamite Baits Marine Halibut Paste a Dynamite Marine etetőanyag paszta változata. Aki már használta etetőanyag formában az a pasztában sem fog csalódni. A már jól bevált íz és szín megmaradt csak más formában. A keményebb állagú olajos paszta használható pelletként vagy bojliként is, vagy a horogra nyomkodva. A lágyabb állag elérése érdekében tegyünk hozzá egy kevés vizet, dolgozzuk el benne és már kész is az új csalink. 

A  Dynamite Baits Swim Stim egy tökéletes kész paszta, melyet azonnal felhasználhatunk a légmentesen zárható dobozból. Nedves kézzel könnyen és egyszerűen megformázható és a horogra tehető. Két fajtája kapható, az Amino Original ami barna színű, és a Betaine Green ami zöld színű. Mindkét fajta igen csábító hatással van a halakra.

Az SBS Soluble Premium Paste  az oldódó bojliknál is hatékonyabb, gyorsabb és intenzívebb a Gold Trea sure adalékanyag által. A 150g kiszerelésű paszta a gyors lebomlásnak köszönhetően a halak szívesen csipegetnek belőle ezzel biztosítva a folyamatos kapást. Több ízesítésben kapható. A phazel fűszeres-gyümölcsös ízesítésű, melyet a tavaszi-őszi időszakban érdemes használni. Ace Lobworm a csaliféreg, giliszta, tintahal és polip tökéletes keveréke melyet bármilyen évszakban alkalmazhatunk. AV2 fűszeres csirke és máj keveréke, ezáltal magas fehérjetartalmat tudhat magának, melyet a nyári időszak melegedő vizeiben tökéletesen alkalmazhatunk. Az M1 fűszeres ízesítése a tavaszi és őszi időszakban használható. Az M2 halas és vérlisztes keveréke a nyári napokon vonzó a halak számára. Az M3 fűszerek és a vajkaramella különös kombinációja mind a négy évszakban tökéletes csaliként szolgál. Az előbbiekben felsorolt paszták a pontyozásnál is igen nagy előnyt jelenthetnek számunkra a többi horgásszal szemben.

Az SBS Soluble Premium Bomb Paste az előbbiekben felsorolt paszták ólomra és method kosárra gyúrható változata igen hasznos lehet. Nagy íz és illatfelhőt hozhatunk létre, a használatával csábíthatjuk a halakat a horgunkra. Az 1 kg-os azaz, gazdaságos kiszerelésben kapható ólompaszta, gyors lebomlásának köszönhetően, a halak nem telnek el olyan gyorsan, ezért folyton visszatérnek az ingerlő, csábító aroma felhőbe. Az M1 típusú fűszeres paszta a tavaszi és őszi időszakban alkalmazható. Az M2 halas vérlisztes paszta nyáron fejti ki legjobban a hatását. Az M3 fura fűszeres és vajkaramellás ízesítésű pasztaegész évben, bármilyen évszakban használható. Végül, de nem utolsósorban a Phazel fűszeres gyümölcsös paszta a tavaszi és őszi hűvös vizekben fejti ki legjobban csalogató hatását.

Carp Zoom Hook Paszta 175g-os kiszerelésben kapható öt különböző ízben. A pasztát használhatjuk a horogra gyúrva, de akár a már feltett csalinkat is bevonhatjuk vele, többek között a bojlit is, ezzel elnyújtva a hatását. A puha horogcsali a légmentesen zárható tégelyből kivéve azonnal használható. Bármilyen méretű golyót gyúrhatunk belőle, lassan oldódó, az aromát fokozatosan engedve csalogatja a halakat. A távdobás során csak csalira gyúrva alkalmazzuk. A pontyok, keszegek, compók és kárászok kedvelik a kagylós vagy a mézes ízesítés is. 

Carp Zoom XXL egy jó tapadó képességű bojlipaszta az év bármely évszakában eredményesen használható. Gyors oldódásának köszönhetően hamar odavonzza a halakat. Önálló csaliként nem használható, ezért bojlira, pelletre, kukoricára vagy ólomra gyúrva használjuk. A fish-meat azaz a halas-húsos „büdös” és a sweet fruit „édes” gyümölcsös ízű paszta vonzza a halakat.