A halak kedvenc magvai a csalinkban

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A magvak és azok őrleményei igen kedveltek a horgászatban, hiszen a halak számára megfelelő az olaj, a fehérje és rosttartalmuk. A horgászboltokban már magmixeket is találunk, melyek különböző magvak összekeveréséből született és melyek kiválóan alkalmasak az etetőanyagokba keveréshez. Minden halnak van egy kedvenc íz világa, melyet egy-egy mag megad számára. 

Kendermag:

Optimális összetételben tartalmaz fehérjét, zsírt és rostokat, így a halak kedvelt csemegéje. Az átlagosnál magasabb olajtartalma miatt nem kell nagymértékben a keverékünkhöz adni, továbbá a halak telítettségérzetének elkerülése érdekében 5-15% arányban javasolt a bekeverés. Érdemes beáztatni és 30-40 percet főzni. 

Tigrismogyoró:

Az elmúlt időszakban nagy népszerűségre tett szert. 40% a zsírtartalma, a fehérjetartalma közepes, továbbá az édes íze vonzó a halak számára. Ez utóbbi tovább fokozható, ha egy órán keresztül cukros vízben főzzük. Nem érdemes túlzásba vinni, a bekeverésnél is 5-15%-os arányban adagoljuk. 

Juharmag:

Magyarországon még nem túl elterjedt. Az alacsony zsírtartalom, a közepes fehérjetartalom és az édes íz hármassága teszi a halak kedvelt csemegéjévé. 25-30 percig érdemes főzni, és 5-15%-os bekeverési arány ajánlatos.

Lenmag

Közepes a fehérjetartalma és a zsírtartalma. A halak anyagcseréjét gyorsítja a benne található olaj jellemzőinek köszönhetően. Az áztatás után 10-15 percig főzzük. 

Madárborsó:

Alacsony zsírtartalom és magas fehérjetartalom jellemzi. Az alacsony zsírtartalom megakadályozza, hogy a halak telítődjenek, viszont a fehérjetartalomnak köszönhetően a halak megkeresik és szívesen el is fogyasztják. 10-15 percig főzzük, majd a bekeverésnél 5-15%-os arány a javasolt. 

Árpa:

Kiváló kiegészítő az aprómagvas etetéshez a magas ásványi anyag és vitamintartalma miatt. A legnagyobb gond vele, hogy a héját a halak nem tudják megemészteni, ezért inkább hántolt árpát használjunk. Főzés előtt 2-3 órára áztassuk be, majd lassú tűzön 25-30 percig főzzük, végül egy órát hagyjuk dagadni. A pontyok kedvelt magvai közé tartozik. 

Fenyőmag:

Kevésbé ismert és igen drága alapanyag. Az aprómagvas etetésnél kiválóan alkalmas magas tápértéke miatt kis mennyiségben. Az illatuk a dióra, az ízük viszont a mandulára hasonlít. Áztatás nélkül 20-30 perc alatt puhára fő. 

Zöldborsó:

Magas a fehérjetartalma, a zsírtartalma alacsony, ennek ellenére a horgászatban nem igazán terjedt el. A mérete miatt az aprómagvas etetésben kiválóan alkalmas. A főzés 30-45 percig tart mikor is megpuhulnak, viszont figyeljünk oda, mert a puhulás után egy idő elteltével keményedésnek indul.

Sárgaborsó:

Magas rost és vitamintartalmának köszönhetően, akár magában is használhatjuk, de akár más magvakkal elkeverve is kiválóan alkalmas. 10-15 perc alatt puhára fő, de elérhetjük 4-6 óra áztatással is. Megfőzve, puha és pürészerű lesz, melyet a pontyok igencsak kedvelnek. 

Árpa:

Kiváló kiegészítő az aprómagvas etetéshez a magas ásványi anyag és vitamintartalma miatt. A legnagyobb gond vele, hogy a héját a halak nem tudják megemészteni, ezért inkább hántolt árpát használjunk. Főzés előtt 2-3 órára áztassuk be, majd lassú tűzön 25-30 percig főzzük, végül egy órát hagyjuk dagadni. A pontyok kedvelt magvai közé tartozik. 

Búza:

Magas fehérje- és lizintartalma van ezért kiválóan alkalmas a horgászatban való alkalmazásra. A pontyok imádott csemegéje, melyből energiát meríthetnek, elősegítve a további táplálkozást. 12 órán keresztül áztassuk, majd 20-30 percig főzzük puhára, így finom tápláló falatokká válik. 

Csicseriborsó:

A magkeverékekben igen kiváló, hiszen dióra emlékeztető íze és magas rosttartalma alkalmassá teszi csalink kiegészítésére. Az antioxidáns karotin és magas fehérjetartalmának köszönhető, hogy a pontyok számára megfelelő vonzó csali lett. 12 órán át áztassuk, majd 1 órát főzzük és kész is a puha, dióra emlékeztető illatával hódító csali. 

Mungóbab:

Az ázsiai és afrikai országokban termesztett babféle, egy zöld kis apróság, mely a halak számára könnyen emészthető. Rostban gazdag, fehérjetartalma igen magas, továbbá elősegíti a halak méregtelenítését és ellenállóbbá teszi a szervezetüket a fertőzések ellen. 45 perc alatt puhára fő. 

Kukorica:

A horgászat legelterjedtebb csalija, melyet leginkább a ponty és az amur horgászatánál használnak. Körülbelül 30 perc alatt puhára fő, gyakran pálinkával és különböző aromákkal is ízesítenek, vagy éppen színezékkel adnak neki új külsőt.  Magában, minden adalékanyag nélkül is alkalmas a horgászatra.


A magvak igen is fontosak és elengedhetetlenek a horgászatban, hiszen a növényi fehérjék, rostok, olajok és az alacsony zsírtartalom vonzzák a halakat. Az etetőanyagba belekeverhetjük, de van, amit magában is érdemes használnunk. A magmixek melyek több mag keverékéből állnak, érdekes és vonzó kompozíciót alkotnak a halak számára. Mindemellett a magvak őrleményei megtartva hatóanyagaikat, és ízüket, alkalmas az egyenletes homogén keverékek létrehozására.