Villantó a ragadozóhal csali

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Mint tudjuk két egyforma tó nincs, mind alakjában, mind vizében különböznek. Vannak a sötétebb, zavarosabb vizű tavak, ahol az ezüstös színű fényes villantót használjuk vagy polírozzuk, tisztítsuk fényesre fémtisztítóval a megzöldült réz villantókat. A tisztább, áttetszőbb vízben, erős napfényben a mattabb, bronzos színű villantó a megfelelő, ugyanis itt a fényesebb riasztó lehet a halak számára. A támolygó villantók számos halra bevethetők a kanalak, méretük, alakjuk, lemezük vastagsága, domborításuk, hajlításuk alapján.


A holtágak, a sekély vizű növénnyel benőtt tavak, folyók vagy patakok, mély vizű bányatavak, vagy tározók halainak megkeresésére kiválóan alkalmas, hiszen a kishalak mozgását utánzó támolygó villantók előcsalogatják a ragadozóhalakat. A körforgó villantók ezzel szemben több alkatrészből állnak, és igen erős fény és rezgés impulzusokat kelt a víz alatt, ahogy a tengely körül forog a kanál. Ezek színben igen nagy palettával rendelkeznek, melyet a víztípus, a fényviszonyok és a halfajtákhoz igazítva választhatunk. A villantók használatukhoz pedig pergető bottal és a hozzávaló peremfutóval, peremorsóval kell rendelkeznünk.


A felszerelésünk összeállításánál figyelembe kell vennünk, hogy milyen jellegű vízben, milyen halat szeretnénk fogni, továbbá a villantók dobósúlyát és a bevontatás alatt fellépő ellenállást. Mindezek mellett a pergetés során a botvég feljebb emelésével vagy süllyesztésével valamint a peremorsó hajtókarjának váltakozó ütemű tekerésével a kis halak mozgását jobban tudjuk utánozni, ezáltal jobban felkeltjük a halak figyelmét kicsalogatva rejtekhelyeikről. 

A tó egy részének feltérképezése alatt akár egy csónakból akár a partról történik, a villantónk könnyen beleakadhat fadarabba, hínárba, vagy más akadályba melyet elrejt a víz a szemünk elől. Ilyenkor nem szabad pánikba esni, próbáljuk meg kiakasztani a horgunkat pöccintgetéssel majd óvatos húzással, kiemeléssel, de ha végképp nem megy, akkor rántsuk meg erősen, ezzel leszakítva a beakadt horgunkat. Amint ez bekövetkezett szereljük fel új villantónkat, és folytassuk horgászatunkat. Egyszer-kétszer úgyis bekövetkezik, hogy beszakad a horog a villantóval, hiszen a ragadozóhalak szívesen bújnak el akadályokkal teli vízben, ahol biztonságos helyet találnak maguknak és ahol beleakadhatunk búvóhelyeikbe.