Hagyományos horgász csali vagy új ötletek bevetése

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Minden horgásznak megvan a jól bevált csali receptje, amit saját maga tapasztalt ki az évek során. Halanként különböző színű és aromájú, állagú csalikat vetnek be a siker érdekében. Van, aki a sima konzervkukoricára esküszik, de olyan is akad, aki többféle aroma keverékével ízesíti.


A horgászboltok egyre nagyobb csali- és etetőanyag kínálatával, csak a képzeletünk szabhat határt, hogy kifejlesszünk egy új csalit. De vajon érdemes új módszereket kipróbálni? Én azt mondom igen, hiszen előfordulhat, hogy az a csali, amit éveken keresztül sikeresen használtunk egyszer csak csődöt mond, nem kapnak rá a halak. Ennek lehet az is az oka, hogy a horgászat népszerűségének növekedésével versenyeznünk kell az egyre nagyobb létszámban előforduló horgász társainkkal, vagy a víz megváltozásának következményeivel, esetleg valamilyen más környezeti behatással. Emellett a sok íz kombináció és színes etetőanyag, kukorica, és egyéb csalik mellett azt kell elérnünk, hogy a mi csalink legyen a legvonzóbb a hal számára.

Elérhetjük az aromák és színezékek saját receptünk alapján történő kikeverésével, és néha meglepő, ám hasznos dolgok csaliként való felhasználásával. Én például egyszer a gyermekláncfű, bolyhos sárga virágával fogtam egy halat.


Mindig gondoljunk arra, hogy ha a hagyományos csalinkat, amit már évek óta használunk, megtoldjuk egy kis plusszal, mint például egy új színnel, esetleg egy szalámi darabbal, vagy egy új aromával, vagy akármivel, ami csak az eszünkbe jut, és máris lehet, hogy hatásosabb lesz a többi horgász csalijával szemben. Bár nem azt mondom, hogy mondjunk le régi, bevált csalinkról, de ha a helyzet meg kívánja igen is merjünk új ötletekkel kísérletezni.