Az ezerarcú műcsali – kezdéshez kezdőknek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A műcsali megszámlálhatatlan számú és kinézetű csalifajta, melyet a pergető horgászatban tudunk hasznosítani. A műcsalik változatos és igen nagy választéka egyrészről meg is nehezítheti a választásunkat, hiszen nem tudhatjuk, melyik lesz a legjobb, ezért érdemes kipróbálnunk mindenfajtából legalább egyet, hogy lássuk a viselkedését a vízben és, hogy kitapasztaljuk a használatukat.



A wobblerekből több fajtát ismerünk, de a lényege ugyanaz, az orrán lévő karika belül folytatódik, így a karika elhajlítgatásával a kishal formájú és kinézetű wobbler mozgását változtathatjuk. Ha oldalra hajtjuk a karikát, akkor inkább úgy fog úszni, mint egy beteg kishal, vagyis elkezd oldalra billegni. A fel-leállítással pedig a csali rezgésszámát tudjuk beállítani. Persze csak óvatosan bánjunk a karikával, hiszen a túlzott rezgésszám, vagy a fura mozgás elijesztheti a halakat. A kétrészes wobblerek mozgása intenzív ezért ezzel még óvatosabban kell bánni, itt az állítható terelőlap segítségével állítjuk be a rezgésszámot. Az úszó wobblerek a vízfelszín közeli horgászatra alkalmasak. Nem merülnek mélyre és a húzás végeztével azonnal a vízfelszínen teremnek. Egy kis szépséghibájuk azért akad, ha állóvízben használjuk őket, akkor gyorsabban kell húzni, hogy szép és csalogató legyen a mozgásuk. Az egyrészes úszó wobblert folyóvízen, a kétrészest inkább állóvízen érdemes használni. Továbbá van a közepesen mélyre törő és a mélyre törő wobbler. Az előbbi az úszóhoz hasonló, de egy kicsit mélyebben van, az utóbbit viszont nagy terelőlapja és zömökebb kinézete különbözteti meg, ezáltal mélyebbre merül és intenzívebben mozog. A semleges wobblert az általad választott mélységben elég jól tudod alkalmazni. Az első pár gyorsabb tekerés után a lassabb sebességnél is lent marad az általad kiválasztott mélységben.  A merülő wobbler az alsó vízrétegekben való horgászatban a legmegfelelőbb. A rablóhalak igencsak kedvelik, de igen veszélyes is, mert a vízfenéken megbúvó kövek és más akadályok elragadhatják a csalinkat. 

A Rapala DT wobbler sorozat balsafából készült, beépített csörgőkkel rendelkező, távdobó rendszerű műcsali négy méretben található. A négy méret különböző kialakításának köszönhetően, adott mélységre gyorsan merüljön, és minél tovább maradjon az adott helyen, növelve fogási esélyeinket.


A DT04-RCW típus red crawdad színmegnevezés a fekete és piros szín, vonzó kombinációját takarja. A 4 centiméter hosszúságú, 9 grammos, 1.2 méter vontatási mélység igen csak vonzóvá teszi. A horgok mérete 6-os, míg a farka végéről és a hasa elejéről kilógó horgok megfelelő elhelyezkedése, emeli a fogási esélyeket.

DT10-SD típus 6 centiméter hosszú, 17 grammos súlyú, 3.0 vontatási mélységű wobbler igen hatásos a 4-es horog méret és a 2 horog megfelelő elhelyezkedésével együtt. A shad színmegnevezés az ezüst, a piros, és a sárga szín megfelelő kombinációjával vonzza a rablóhalakat. A Rapala DT sorozat kipróbálásával rájövünk, hogy ez a nekünk való wobbler, ami soha nem hagy cserben és csak úgy vonzza majd a halakat. Az örök kedvencünk lesz, a változatos színek és méretek, pedig biztosítják a különböző tavak és halak számára a megfelelő csalit. 

A következő műcsalink a villantó, melyből létezik körforgó és támolygó. A villantók, mindegy melyik fajta azonnal a mélység felé veszi az irányt és csak rajtunk múlik, mit tudunk kihozni belőle. Ha pedig gumielemekkel felruházzuk, akkor lassan vezethetőek lesznek, és csábító mozgást tudunk kihozni belőle. 

A gumidominók nem hiányozhatnak a pergető dobozból és a twister a legismertebb közülük, ami fehér és sárga színben pompázik, ami azért hasznos, mert szinte minden hal érdeklődést mutat e két szín iránt. Bár a színek egész kavalkádját, és a méretek sokszínűségét találhatjuk, így csak a kísérletezésen múlik, hogy az adott tavon, az adott halnak melyik felel meg. 

Ide tartoznak a gumi halak melyeknek három fő fajtáját ismerjük. A sima, lemeztelenített fajta aminek csak a farka mozog a többi része csak a látvány miatt van. A két féle gumiból levő, aminek a teste keményebb a farok része viszont igen lágy anyagból van. Ennek a fajtának nem való a lassú mártogatásszerű horgászat. A harmadik típus pedig a gyárilag irdalt gumihal, melynek a farka be van vagdalva így ez a típus mozog a legjobban. Itt viszont a lassú emelgetős, mártogatós peca a legjobb.