Tiszavirág a tiltott csali

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Sok horgásztól hallottam már, hogy a tiszavirág milyen jó csali. Sokan nem veszik figyelembe, vagy nem foglalkoznak vele, hogy a tiszavirág egy védett faj.

A tiszavirág Európa egyik legnagyobb kérésze, mely már csak a Tiszában és vízrendszerében található meg. A folyószabályozás és a szennyezések nagyban hozzájárultak a fogyatkozásukhoz, melyek Európa szerte a Dunán, Rajnán is láthatóak voltak. A tiszavirág teljes kifejlődése után, mindössze pár órát esetleg fél napot él.  Levetve lárvabőrüket már csak a párkeresés foglalkoztatja őket, ilyenkor látványos rajzásuk a tiszavirágzás. A nőstények a párosodás után a folyó fölött repülve lerakják petéiket, majd a kikelő lárvák befúrják magukat az agyagos aljzatba vagy a partfalba, 10-15 cm-es hosszú „U” alakú lyukban élnek. Egyedfejlődésük 3 évig tart, a lárvák több mint 20-szor vedlenek, mielőtt teljesen kifejlődnek. Az utolsó vedlés bokrokon, fákon, de akár a ruhánkon is megtörténhet. 

A horgászok leggyakrabban az utolsó vedlésük alatt vagy lárvaként gyűjtik össze őket. A legnagyobb hiba, amit elkövetnek az, hogy túl sokat gyűjtenek és egy zacskóban, vagy dobozban szenvedések közepette töltik rövid kis életüket. Elsősorban a kecsege horgászatnál alkalmazzák, ugyanis leginkább ez a halfaj szereti.

1993 óta védelmet élvez a tiszavirág, mégis vannak olyan horgászok, akik nem veszik figyelembe ezt a törvényt és a tiltás ellenére előszeretettel gyűjtik. A horgász szaklapokban már több cikk is megjelent a tiszavirág védelméről, mégse veszik figyelembe. Bár már csökkent azok száma, akik begyűjtik és csaliként használják, de még mindig magas.

A tiszavirág védelme érdekében, meg kell őriznünk élőhelyüket többé-kevésbé változatlanul. De hogyan is érhetjük ezt el? A vízminőség ne romoljon, ennek érdekében ne szennyezzük se a partot, se a vizet. A tiszavirág telepeken pedig kizárólag csak indokolt esetekben tegyünk partvédelmi beavatkozásokat.

A tiszavirág gyűjtésével, és a telephelyük felásásával természetkárosítás bűncselekménye áll fenn, amely akár komoly büntetést is vonhat maga után. A begyűjtésnél 50 példány után 100.000. forint is lehet a büntetés, de akár 3 évig terjedő szabadságvesztést is eredményezhet. A természetvédelmi őrök és a vízirendőrség tetten érés esetén bírságot szabhat ki, melynek nagyságát meghatározza, hogy egy darab tiszavirág értéke 2000 forint.

Kedves horgásztársaim, remélhetőleg a cikk hatására megfontolják, hogy a keszegek horgászatánál a tiszavirágot mellőzve találnak más megfelelőbb csalit, így megvédve a természet egyik csodálatos előadását a tiszavirágzást.