Halturizmus – Falusi turizmus és a hazai hal

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A halgazdálkodási törvényjavaslat pontjai szerint, nyilvántartott halgazdasági területről származó hal vagy haltermék, kizárólag tanúsítvánnyal kerülhet kereskedelmi forgalomba. A kötelező tanúsítványok mellőzése azonban nagyban megkönnyítené a falusi turizmusban dolgozók életét.

Az erre irányuló törekvések első lépéseit a Fidesz kormányának képviselő tagjai tették meg, elképzeléseik szerint az éttermek és boltok bátran szolgálhatnak fel ezen túl saját fogású halakat vendégeik számára. A fogási tanúsítványban leírtak ugyan hátráltatják az elképzelések megvalósítását, de az egyes pontok átírásával, valamint a lakosok bizalmával élve könnyen elérhető lenne a kitűzött cél.

Zsigó Róbert, Font Sándor és Tóth József közös indítványban javasolják kiegészíteni a törvényjavaslatot. A kiegészítés a következőképpen hangzik: "Nem minősül hal vagy haltermék kereskedelmi forgalomba hozatalának a falusi turizmus keretében szállás-, illetve vendéglátó szolgáltatást nyújtó által jogszerűen kifogott halnak a szolgáltatást igénybe vevő részére történő értékesítése". 

A fent leírtak értelmében, a falvak gazdasága mindenképpen nagyarányú fellendülésnek néz elébe, főleg a tóparton létrejött községek hasznosíthatják a legjobban az átírt törvényjavaslatot. A falvakban dolgozó horgászok új lehetőségeket kapnak áruik értékesítésére, és akár új lehetőségekkel is kecsegtetheti őket az új engedmény. Valamint nem csak a horgászok, de a horgász és halász állami jeggyel rendelkező falusi turisztikai szolgáltatók is jogszerűen adhatják vendégeik számára a fogási naplóval igazoltan kifogott halakat.