Nagyhalak lehetünk az Uniós piacon

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az Európai Unió által elfogadott közös halászati politika változtathat Magyarország halgazdálkodásán, hiszen fogyasztás szempontjából az utolsó helyen állunk. Bardócz Tamás szerint azonban fellendíthetnénk a hazai halgazdaságot ezzel is védve a tengerek élővilágát.

A halászat szabályozásra sokakat érintő téma az egész világon, hiszen nem sok ilyen biztos bevételi forrást találni máshol. Mint fontos erőforrás, óvatosan kell bánni és a fogyasztói szemlélet megváltoztatásán kívül a horgászok tevékenységeit is folyton figyelni kell. A halak visszadobásának, avagy felhasználásának kérdése fontos szerepet játszik az állománykezelési tervekben. Az országunkban évente 30 ezer tonna kitermelt hal kevés ahhoz, hogy világviszonylati szinten fedezni tudja az elvárásokat, főleg hogy a kifogott halak 80%-a ponty. A gazdagabb halfajtákkal rendelkező országok nagyobb eséllyel indíthatják be halgazdálkodásukat, magasabb helyre lépve ezzel a fogyasztás ranglétráján.

Az import és export áruk növekedésével nagyban segíthetnénk előrejutásunk, és a fejenként évi 4 kiló elfogyasztott hal is jóval több lehetne. Ez egészségügyi okokból is az ország érdeke volna, az elfogyasztott zsíros ételek mennyiségét könnyen felválthatná a halak fogyasztása, így nem csak a horgászipar, de egészségi állapotunk tekintetében is magasabb helyen állnánk. Bardócz Tamás elmondta, hogy a Közös Halászati Politikának egyik kulcseleme a fogyasztói tájékoztatás. Ehhez igazodva itthon is szigorodni fog a vásárlók tájékoztatásának követelményrendszere.