Fogd meg, és engedd vissza!

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ha már a halak olyan rendesek, hogy „megengedik”, hogy kifogjuk őket, akkor cserébe mi is tehetünk nekik néhány szívességet. Mondjuk kezdjük azzal, hogy kellő tisztelettel viseltetünk irántuk.

Az angol Catch&Release (Fogd meg, és engedd vissza!) kifejezés már nem csupán az angolszász országokban lehet ismerős, hiszen Európában is elterjedt. Ez a kezdeményezés pedig azért jött létre, hogy megóvja a halakat. A nevéből adódóan nem nehéz kitalálni, hogy mi célt szolgál. A C&R nem általánosítható azzal, hogy csupán a folyókra, és a tavakra vonatkozik, hiszen elsődleges céljuk, hogy a halakat védjék, így pedig még több horgásznak legyen esélye egy szép fogásra. Haza viszont már nem vihetjük a halakat, szépen vissza kell őket engednünk a vízbe. Azonban arra is illik odafigyelni, hogy ha már kifogtuk, akkor ne okozzunk nekik sérüléseket. 

Ezt úgy tudjuk megvalósítani, ha viszonylag rövid ideig fárasztjuk őket, így amikor visszaengedjük a vízbe, nagyobb esélye lesz az életben maradásra, és lehetőleg sokkal kipihentebb is lesz. Beetetésnél kevés etetőanyagot használjuk, figyeljünk oda, hogy ne adjunk káros dolgot a halnak. Érdemes kis méretű horgokat használnunk, és ezen horgok eltávolításánál használjuk horogszabadítót is. Ha sebesnek észleljük a halat, akkor a sebesülés helyét a megfelelő módon fertőtlenítsük. Ne szákoljunk, ha nem muszáj, mert a hal egy pillanat alatt teljesen beleragadhat, és meg is sérülhet. A halakat ne tároljuk, azonban ha mégis tárolnánk, akkor pontyzsákokat használjunk, amelyeket előtte vizezzünk be. Amikor visszaengedjük a halat a vízbe, azt finoman tegyük meg! Ne dobjuk őket vissza, figyeljünk a súrlódás-mentességre. Győződjünk meg róla, hogy egyedül is képes a mozgásra, és ha ezzel megvagyunk, akkor visszaengedhetjük.

Azzal, hogy ezekre a dolgokra kellőképpen odafigyelünk, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat is, és épségben tudhatjuk a halakat. És ha módunkban áll, mi is hirdessük a C&R hatékonyságát, valamint növeljük a népszerűségét!