Etetőanyag készítése házilag

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az a jó a halakban, hogy gyakorlatilag bármit megesznek, mindenféle válogatás nélkül. Ettől függetlenül azért nem szabad elkövetnünk az a hibát, hogy odadobjuk nekik az összes olyan maradékot, amelyet mi már nem tudunk felhasználni. Helyette próbáljunk ki új dolgokat, pl. otthon, amikor saját etetőanyaggal kísérletezünk.

Egy horgászboltba betérve, a sorok között bóklászva sok mindenre felfigyelhet az ember. Nem különbözik ez alól az etetőanyag sem, melyek olyankor igen jó összetevőkkel kecsegtetik a vásárlót, ám az áruk már közel sem olyan barátságosak. Nos, mindenre van megoldás, így tehát ha féltjük a pénztárcánk tartalmát, akkor inkább próbálkozzunk a saját etetőanyagunk elkészítésével, mely sokkal könnyebb, mint azt elsőre gondolnánk.

Az etetőanyagok tartalmának nagy része magvakból és gabonaféléből áll, ehhez tartoznak még különböző ízfokozók, csakhogy ne mondhassuk, hogy lehetetlen a variálás. Ráadásul különböző házi praktikákkal nem is kell messzire mennünk, hiszen a legtöbb alapanyagot megtalálhatjuk az otthonunkban. Kétféle csoportba sorolhatóak az ízek és a szagok: a kettő közül egyértelműen a gyümölcsös változat illata a kellemesebb, a büdösről jobb nem is beszélni.

Gyakorlatilag bármivel kísérletezgethetünk, amit a konyhában megtalálunk, de figyeljünk oda az arányokra, nehogy túlságosan csípős, vagy savanyú legyen. Fűszerek használata kimondottan javasolt, de ha módunkban áll, akkor maradjunk a frissen őrölt, vagy a frissen szedett zöldségeknél, abból nagy baj nem lehet. További ízfokozóként használhatunk hagymát, valamint köményt is. Fontos, hogy miközben kombináljuk az ízeket, kóstoljuk is meg azokat, hiszen így pontosan tudjuk majd, hogy kell-e még fokozni a hatást, vagy már megfelelő lesz. Persze szintén nagy sikert érhetünk el a húsokkal is, legyen szó kolbászról, vagy szalonnáról. A húsokat egyébként nyersen is felhasználhatjuk, nem muszáj őket megfőznünk. Amennyiben bátrak vagyunk, a májat is kipróbálhatjuk.

Amint végeztünk az alapanyagok összegyűjtésével, tegyük be őket egy turmixgépbe, és had szóljon. Miután ezzel is megvagyunk, jöhet a jól bevált módszer: tegyük ki az elkészült pépet a napra, majd néhány óra múlva figyeljük meg, mégis milyen házi specialitást alkottunk!