Ivási időszakok

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nem a naponta történő folyadékbevitelt nevezzük ivási időszaknak. A halaknál maradva találkozhatunk ezzel a fogalommal, amely azonban egy avatatlan fül számára elsőre nem biztos, hogy túl sokat mond.

Ivási időszaknak nevezzük a halak párzásának az időtartamát, mely rendszerint a nedves időhöz köthető, és általában 3 hónapig tart. Mindez persze a természeti dolgokra értendő, hiszen amennyiben akváriumban pároztatjuk őket, ott már egészen más a helyzet, hiszen egész évben lehet szaporítani. 

A nőstény halaknál a terhesség időtartama nagyjából 1 hónapra tehető, ezután viszont néhány napos nyugalomra van szükség az újabb szaporítás előtt. A halaknál vannak mozdulatok, melyek bevezető funkcióként működnek, és nekünk ezekre nagyon alaposan oda kell figyelnünk, hiszen előfordulhat, hogy néhány hím túlzottan is agresszívvá válik. Amennyiben a hím megtámadja a nőstényt, azonnal külön kell őket választanunk. Hasznos lehet, ha 2-3 nőstényt adunk a hímnek, így több választási lehetősége lesz, és nem csupán 1 hal fogja lekötni a figyelmét.

Sőt, az ikrázó halakat is inkább rajban, mint párban szokás ívatni. Vannak olyan fajok, melyeknél az ívás úgy is megoldható, hogy korábban még nem találkoztak. Ebben az esetben viszont a víz hőmérsékletét megfelelő szintre kell állítanunk.

Az ívási időszakok mindegyik fajnál különbözőek, ugyanakkor a többségük mégis megegyezik. Ha esetleg mi is szeretnék szaporítani a halakat, akkor előtte fontos letisztázni, hogy a szabadban szeretnénk azt megtenni, vagy pedig mesterségesen, mondjuk a fentebb említett akvárium segítségével. Amint ezen dolog eldöntésével megvagyunk, rajtunk áll vagy bukik a szaporítás sikeressége, azonban kellő odafigyeléssel nem lesznek problémáink.