Horgászati tilalmak

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nem mindegy, hogy a kifogott halat hazavihetem-e, vagy sem. Ha üres kézzel térek haza, akkor magyarázhatom ki magam, hogy miért nem fogtam semmit. Pedig az az igazság, hogyha odafigyelünk a horgászati tilalmakra, akkor ilyen veszélyek nem fenyegetnek.

​A jó horgász alapismérve nem a csillogó-villogó halászati felszerelés, és a legkorszerűbb eszközök használata, hanem inkább az, hogy ismeri a legtöbb betartandó szabályt. A szabályokat, amiket azért írnak elő, hogy mindenki egyenlőképpen horgászhasson, ne legyen kivételezés. És ha mindenki ténylegesen be is tartja azokat, akkor tisztességesen hódolhatunk a szenvedélyünknek.

Miről is van szó tehát? Nos, azokról a törvényekről, melyeket a halászati hatóság ír elő, s melyeket kötelező mindenkinek betartania. A tilalmi időszakok az első nap 0.-ik órájában kezdődnek, és az utolsó nap 24.-ik órájában érnek véget. Amennyiben az első nap pihenőnapra, vagy szombati napra esik, úgy az azt követő napon lép életbe a tilalom.  A tilalmi időszak ugyan időben jól behatárolható, azonban előfordul olyan eset, amikor a halászati hatóság akár 15 nappal is meghosszabbíthatja, vagy akár le is rövidítheti. Sőt, korlátozhatja egyes halfajok horgászását is.

Amennyiben olyan halat fogok ki, mely a hatósági határozat alapján nem elfogadott (tehát a fogási méretnél kisebb hal), akkor azt a halat nagyon kíméletesen vissza kell helyeznem a vízbe. Ezek az előírások persze nem csupán ránk vonatkoznak, hanem a vízterület hasznosítóira is (akik ilyen esetekben szakértő véleményét is rendszeresen kikérik). A korábbi halfajokra vonatkozó tilalmak mellett már további 3 halfajra is előírtak tilalmi időt, melyek a lentebb létrehozott táblázatban már feltüntetésre kerültek. 

Most nézzük meg az egyes halfajok tilalmi időszakát:

 

Halfaj

Tilalom kezdete és vége

Legkisebb kifogható méret

Amur

nincs

40 cm

Balin

március 1. - április 30.

40 cm

Csuka

február 15. - március 29.

40 cm

Fekete sügér

nincs

30 cm

Fogassülő

március 1. - április 28.

30 cm

Harcsa (10 kg alatt)

május 2. - június 14.

50 cm

Jászkeszeg

május 2. - június 14.

nincs

Kecsege

március 1. - május 31.

45 cm

Kősüllő

március 1. - június 28.

20 cm

Márna

május 2. - június 14.

40 cm

Menyhal

nincs

20 cm

Paduc

május 2. - június 14.

nincs

Ponty

május 2. - június 14.

30 cm

Sebes pisztráng

október 1. - december 31.

30 cm

Szilvaorrú keszeg

május 2. - június 14.

nincs

Szivárványos pisztráng

nincs

22 cm