Kártékony a busa?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Azt tudjuk, hogy a busából nagyon finom ételeket lehet készíteni. Számos recept közül válogathat az ember, amennyiben erre a halfajtára fájna a foga.


A busát a csontos halak főosztályába rangsorolják, azon belül is a pontyfélékhez tartozik. Eredetileg Kínában volt őshonos, Magyarországon az 1960-as években kezdték el betelepíteni őket. Ismert fajtái a pettyes, és a fehér busa. Nálunk is gyakran szaporodik. Külsejét tekintve nagyon jellegzetes, testéhez képest a feje aránylag nagyobb, széles szemei vannak. Mivel nem számít drága ételnek, gyakori vendég a 


háztartásokban: húsa azonban nagymértékben csökkenti a vér koleszterinszintjét, így nagy százalékban nyújt védelmet az érelmeszesedés ellen. Szűrőkészüléke segítségével képes arra, hogy kiszívja a víz plankton-és baktériumtartalmát. Leginkább növényi eredetű planktonnal táplálkozik, bár erre nincs bizonyíték. 

És hogy kártékony-e a busa? Nos, erre egyértelmű választ elég nehéz adni, de vizsgáljuk meg jobban miért is gondolják néhányan ezt. Említést tettünk róla, hogy nincs bizonyíték róla, hogy csupán planktont fogyasztana, egyesek szerint a kis, tenyérméretű pontyokat is szívesen megdézsmálja. Emellett a vízben elhelyezett ürüléke miatt nagyobb az algasodás veszélye, hiszen az szerves anyagokat tartalmaz. Viszont még ezeknek a dolgoknak az ismeretében is nehéz azt állítani, hogy mindenért a busa lenne a felelős. Amennyiben minden dologra odafigyelünk (pl. megpróbáljuk tisztán tartani a vizet), onnantól kezdve már rajtunk is múlik, hogy milyen lesz az eredmény. Nem szabad feltétlenül mindent a hal számlájára írni, nekünk is tennünk kell a siker érdekében. Ha pedig már úgy döntünk, hogy a busa horgászata érdekel minket, akkor hát semmi rossz ne legyen ennek az elrontója!