Újabb és korrektebb jogszabály

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Felszólalhattak a horgászok és végre hangot adhattak az elvárásaiknak, félelmeiknek, hiedelmeiknek. Nem régiben ugyanis sikerült elérni, hogy a parlament új törvényt alkosson a halakról. Az új jogszabály a horgászat érdekeit a halászat elé sorolja.


Csaknem 310 ezer hazai horgász várta az új törvény világra érkezését. A halászatról és a horgászatról szóló 1977. évi törvényt váltja majd fel az a mostani. A különbség pedig az újonnan megalkotott szöveg 5. paragrafusa rejti, miszerint: „A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód". 

Csongrád megyei, Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőn keresztül, az egyesületek tagjainak több csatornánk keresztül is módjukban állt eljuttatni a javaslataikat a Vidékfejlesztési Minisztériumba. A MOHOSZ ( Magyar Országos Horgász Szövetség ) már öt éve új bizottságot hozott létre, külön ehhez a feladatkörhöz. - Mi az előző törvényből is kigyűjtöttük azokat a bekezdéseket, amelyeket az élet felülírt. Most a legtöbb javaslatunk beépült az új törvénytervezetbe, amit pedig még módosítanánk, arról tájékoztattuk a képviselőket – mondja Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke.

Azonban teljes mértékben nem elégíti ki a horgászok elvárásait az új szabályzat, ők ugyanis egy minden részletet szabályzó változatot szerettek volna, ezzel szemben a most készült inkább keret, a többi fontos apróság tisztázása a rendeletekre marad.

Szerették volna, ha a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben teljes mértékben betiltanák. Ehelyett egy közös kompromisszum született, és a halászat folytatódhat, viszont csak a szigorú szabályok betartásával.

Továbbá problémásnak érzik azt is, hogy a minisztérium turista állami horgászjegyet vezetne be. Ami azt jelenti, hogy rövid időre ugyan, de bárki kiválthatja, horgászvizsga nélkül, amit a vizsgázott horgászok nem tartanak tisztességesnek.

A tárcánál viszont úgy látják, aki turistaként belekóstol a sportba, utóbb nagy eséllyel éves engedélyt vált.

A jogszabály tervezetéhez a másik oldalnak is volt hozzáfűznivalója. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója például úgy látta, a gazdasági célú halászatot tényleg érdemes mérsékelni, de a halállományt szabályozni csak halászmódszerekkel lehet, és beavatkozásokra a jövőben is szükség lesz, főként a Balatonon.