A nyári etetés titkai

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nyáron nem csak a parton lehet igen nagy a hőség, hanem a víz is felmelegedhet. Ilyenkor ügyelnünk kell az etetésre is, hiszen nem biztos, hogy a tavaszi horgászatunk alatt használt etetőkeverékünk megfelel a nyári hőség által felmelegített tavakban is.


Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is használjunk. A válasz több tényezőtől is függ. Hiszen a meleg vízben az etetőanyag könnyebben olvad ezért érdemes olyan etetőkeveréket, vagy adalékanyagot választanunk, ami zsírban vagy olajokban gazdag. Majd az ízesítésen kell elgondolkoznunk, ugyanis nyáron a halak szeretik a gyümölcsös aromákat, vagy az erőteljesebb ízeket, mint például a fokhagyma, érett sajt vagy a chili. Az előbb felsorolt ízesítések kicsit furának tűnhetnek, de a halak ízlése sem mindennapi, és így valami újjal és érdekessel is szolgálhatunk nekik, lepipálva a horgásztársainkat. A pelletet is bevethetjük a meleg vizekben, akár az etetőanyagunkba keverve akár magában. A pelletetkből is érdemes a magas fehérjetartalmú zsírosabb fajtát választani. A pelletekből használhatunk vegyesen, mely méret és oldhatósági szempontból is különböznek, így a halak helyben maradnak. Mindemellett vigyázni kell, mert a zsíros, olajos, magas energiatartalmú pelletek és etetőkeverékek miatt hamar eltelhetnek a halak, így csak óvatosan adagoljuk. A színekből sem kell a legrikítóbbat használnunk, nehogy elriassza a halakat, viszont az aroma legyen intenzív és csalogató. Az etetőkeverékünkbe vagy a pelletekhez tegyünk olajos magvakat vagy magmixeket akár főzve, akár szárazon, ezzel is ott tartva a halakat.


A különböző halaknál általában más-más etetőkeverékeket használunk, amik már beváltak tavasszal a hideg vízben, ha nyáron is használni szeretnénk a jól bevált keverékünket, akkor fel kell turbóznunk kissé. Tehetünk bele magas zsírtartalmú pelletet, vagy magas fehérjetartalmú adalékanyagot, mint például a májpor, vagy vérlisztet. Érdemes ki kísérleteznünk nyárra is a megfelelő etetőkeveréket, hiszen a tavaszi keverékünket igazán csak ősszel tudjuk újra hasznosan használni.