Adalékanyag az etetőanyag titkos összetevője

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az adalékanyagokkal, mint például az angolmorzsa, a ragasztóanyag, és a piskótalisztek, az etetőanyagunkat megváltoztathatjuk, érdekesebbé és vonzóbbá tehetjük a halak számára. Saját recepteket hozhatunk létre, mind az etetőanyagok, és mind az adalékanyagok óriási választékából, így a helyi viszonyoknak és a kifogni kívánt hal ízlésének alapján létre hozhatunk akár egy teljesen új íz világú és színű keveréket. De térjünk is át a különböző adalékanyagok jellemzésére:


Magvak:

Az olajos magvak őrleményei a magas fehérjetartalmuk miatt igen kedvelt a halak körében. Minden fajta etetőanyagba érdemes belekeverni, hiszen fokozzák a keverékek fehérjetartalmát és a csalogató hatását. 

Angolmorzsa:


Nem más, mint színezett kenyérmorzsa, melyet, ha nedvesség ér, akkor akár a duplájára is megdagad.  A látványos, feltűnő színes szemcsék közül a sárga és a piros a legelterjedtebb, de már megjelentek a narancssárga, zöld és kék színek is. Az angolmorzsa egy része kiválva a keverékből felemelkedik, majd mikor teljesen átázik, akkor lesüllyed, így a halak számára megmutatva az utat a fenéken lévő etetőanyagok felé. A pontyok és a nagyobb testű keszegek igencsak kedvelik a nagy és puha kenyérmorzsa szemcséket, viszont az apróhallal teli sekély vízben nem érdemes használni, mert lehetetlenné teszik a normális horgászatot. 


A merülő morzsát, ha szárazon a vízbe dobjuk, akkor azonnal el kezd süllyedni. Nem teljesen kenyérből van az alapanyaga, így hosszabb idő alatt puhul, meg és nem enged egyetlen szemcsét sem fel belőle. Érdemes folyóvizekben használni.


A nehézmorzsa, mint a pastoncino citromos ízesítésű, olajos közepes szemcseméretű morzsa. A citrom aroma igen intenzív, ami a meleg időben és meleg vízben még jobban érvényesül. Az aroma intenzitása és a sok szemcse sokáig a horgászhelyünkön tarthatja a halakat. A ponty és a keszeg ezt a fajta morzsát is szívesen elfogyasztja.


Epiceine egy édes morzsa, ami a mézeskalács őrleményéből készül. A fekete a téli és tiszta vízben való horgászatra, a barna a tavaszi és őszi időszakok, a sárga viszont a nyári meleg vizekhez alkalmas. A ponty és az amur kedveli az édes és színes adalékanyagot, ami a színezék tartalma miatt befesti az etetőanyagunkat, megváltoztatva annak színét. 

Piskótalisztek:


A piskótalisztek különböző sütemények őrleménye, melyek ízét és színét a felhasznált alapanyagok adják. Kiváló ballasztanyagként működik. A barna a csokoládés és a sárga a mézes ízesítésű süteményekből készül. A folyó- és az állóvízi helyeken is kedvelik a halak, a természetes és édes ízük miatt.


Ragasztóanyagok:


A különféle etetőkeverékek, alapanyagok és adalékanyagok összegyúrásához, illetve a különféle pelletek, a magvak és magmixek összeragasztásához alkalmasak. Nem kell túlzásba vinnünk a használatát, hiszen már kevés ragasztóanyag hozzáadása során is erős tapadást biztosít. Több ízesítésben is kapható, ezzel is fokozva a keverék íz hatását. 

Lisztek:


A halliszt mely 60% körüli fehérjét tartalmaz az alacsony zsírtartalom mellett. Alkalmas alapkeverékek fehérjetartalmának növelésére.

Vérliszt jellegzetes íze és illata miatt évtizedek óta igen kedvelt adalékanyag a csali készítéshez. Sötét színe, magas fehérjetartalma van, és alacsony zsírtartalma és könnyű emészthetősége teszi kedveltté a halak számára.

Hemoglobin 92% fehérjetartalommal bír, mely mellett 17 féle aminosavat tartalmaz, ezáltal ideális bojli alapanyag. A színe és íze továbbá az illata hasonlít a vérlisztére.

Májpor egyedi aromájú, magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető, és 100%-os májtartalmú. Kilógrammonként néhány gramm is elég keverékünkbe, növelve csalink fogósságát.

A tejpor a bojlizáshoz és a felhősítő etetőanyagokhoz, pelletetkhez kiválóan alkalmas összetevő. Magas fehérjetartalma és finom íze vonzóvá teszi a halak számára.

Garnélaliszt 60%-os fehérjetartalommal bír. Halliszt helyett is használható, elsősorban bojli készítéséhez, de az etetőanyagunkat is dúsíthatjuk vele növelve annak fogósságát.

Betain hcl bojli készítésre alkalmas, mely étvágyfokozó hatással bír. Horogravalók és etetőanyagokba alkalmas adalékanyag. Nagy töménysége miatt javasolt kilógrammonként pár grammot adagolnunk keverékünkbe.

A lucernaliszt főképp az amurozásnál használatos. Magas rosttartalma, jellegzetes aromája és zöld színe ellenállhatatlanná teszi a halak számára.

Burgonyaprotein 72%-ban tartalmaz fehérjét és a hemoglobinhoz hasonlóan 17 aminosavból áll. Nyersfehérje tartalma 80% körül van, viszont zsírt szinte nem is tartalmaz minimum csak 1%-ot. Ideális növényi fehérjeforrásként a bojli készítéshez és etetőanyagok fehérjedúsításához, továbbá ragasztóanyagként is használható.

Kukoricaglutén egy kukoricaszármazék, mely 60% fehérjét tartalmaz. Erős citromsárga színe miatt alkalmas a csali színének befolyásolására, továbbá a bojlikészítés és az etetőanyagok fehérjetartalmának növelésére is. 10-20% arányban rakjuk keverékünkbe.

Az aromák és a színező anyagok is az adalékanyagok csoportjába tartozik, melyek igen nagy választékban találhatóak az üzletekben. Folyamatosan bővülő ízesítések és színek kínálatából választhatunk kedvünkre, egyéni keverékek létrehozásához.

Az adalékanyagok hatalmas választékából igen nehéz választani, nem tudjuk mikor melyiket érdemes használnunk, csak állunk a horgászüzletben és nézzük a polcokon sorakozó csomagokat. Viszont a tájékoztatók igen sokat segíthetnek és a személyes tapasztalatok is segíthetik választásunkat. Mindenképp próbáljunk ki minél többet, bővítve tapasztalatainkat.