Vízszűrés tökéletesen

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nap, mint nap azt halljuk, hogy milyen fontos, hogy elég vizet igyunk egy nap, főként, akkor, ha adunk valamit az egészségünkért. Ilyenkor azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon jó-e az, amit megiszunk, legyen szó csapvízről, ásványvízről, vagy bármilyen egyéb üdítőről.

Nemrégiben felkerült egy megdöbbentő videó az internetre, ami egy olyan apró szerkezetet mutat be, ami megszűri a Coca-Colat-t. A videóban szemmel láthatóan a kóla vízzé (vagyis inkább egy átlátszó folyadékká) változik, ahogy áthalad a szűrőberendezésen.

Igen sokkoló a látvány, elsőre jómagam is azt hittem, hogy valami trükk áll a dolog mögött, de ahogyan tovább kutakodtam a témában, rájöttem, hogy nem csalás, nem ámítás, a szerkentyű valóban kiszűri a vizet még a kólából is.


Ez a kis kütyü, egy NASA ihletésű szűrőberendezés, ami olyan kicsi, hogy szinte az ember tenyerében elfér, így bárhova könnyedén magunkkal lehet vinni, és hozzá tartozik még egy műanyag üveg is, aminek a szájához tökéletesen illeszkedik rendszer.

A cél az, hogy biztosítsák a friss, tiszta és egészséges folyadékot a fogyasztók számára. 

De vajon tényleg lehetséges ez? Szó se róla, a videó valóban nagyon meggyőző, de nem lehetünk biztosak abban, hogy nem csupán szemfényvesztésnek lehettünk szemtanúi.

Ebből az indíttatásból, a rocketnews24.com úgy döntött, hogy maga teszteli le a látottakat, és győződik meg a teljes igazságról.

A meetingen, ahol tesztelték, ugyanazt a palackot hozta a gyártó, amely a videón is szerepel, a hitelesség kedvéért.

A tesztelő elmondása szerint csalódott a szűrőberendezésben, több ok miatt is. Az első, hogy a folyadék színe csak egy darabig maradt teljesen átlátszó, ugyanis ahogy tovább öntötte halvány barnás árnyalatú lett. Aztán megkóstolta, és jött a második csalódás, az íze, mint a cukros víznek.


A kísérletre az ÖKO website azt felelte, hogy a rendszer célja az, hogy kiszűrje a vizet a káros anyagoktól. Továbbá elmondták azt is, hogy ez a kis szerkezet három féle erősségben készült el.


  • Az első szűrő szén alapú, és célja, hogy csökkentse a csapvízben található klór mennyiségét.
  • A második opció több mint 400 apró pozitív töltésű pórus segítségével elektro-abszorpciós folyamatot hoz létre, hogy felfogja a káros anyagokat a rajta áthaladó vízből.
  • A harmadik pedig arra alkalmas, hogy nagy mennyiségű vizet szűrjön meg, szélsőséges környezetben. Ez viszont nem vásárolható meg kiskereskedelmi célból.