Szemétszigetek

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Szerencsés embernek mondhatja magát, aki nyaralásai alkalmával távoli szigetekre is eljut. Az viszont kevésbé, akinek mindössze annyi emléke marad a kirándulásból, hogy palackok tömkelege között töltötte a pihenését. Vigyázat, támad a szemét!

Kevés szebb látványosság akad a kéklő tengereknél és óceánoknál. A víz annyira tiszta, hogy könnyen megláthatjuk, mi úszik el a lábunk mellett. A parton vár minket a hatalmas hotel, a luxuskörülmények pedig el is felejtetik velünk, hogy a szemétszigetek okozta problémák a világ nagy problémáit is jelentik.

Sajnos olyannyira felhalmozódott a szemétszigetek száma, hogy már az állatok életét is fenyegetik. Köztudott, hogy a hulladék nincs jó hatással az állatokra, hiszen ha lenyelnek valamit, a tárgy lassíthatja a mozgását, ezáltal képtelen lesz elmenekülni a nagyobb ragadozók elől. A legtöbb hulladék ráadásul átlátszó, melyet az állatok eledelnek néznek.

A Csendes-óceánon található a világ legnagyobb szemétszigete, mely a Pacific trash vortex névre hallgat. Az itt felhalmozódott szemetet már messziről, szabad szemmel is láthatja az ember. Megtalálható itt mindenféle szemét, ami csak létezik, pl.: hajótörmelékek és olajfúró szigetekről származó hulladékok. Ezeknek a szemétszigetnek a kialakulása több évre visszavezethető, melyek a folyamatos örvények hatására alakultak ki. 

Mára már annyi szemét halmozódott fel az óceánok és a tengerek mentén, hogy azok bizony komoly problémához vezethetnek. Fontos lenne összefogni, és meggátolni a nagyobb szemétszigetek kialakulását. Kérdés azonban, hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni? Bízzunk abban, hogy hamarosan erre is születik valamiféle megoldás.