A tiszavirágzás szépségei

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Gyerekkoromban láttam egy színházi darabot a tiszavirágok életéről. Érdekes, szívmelengető, és mindenképpen tanulságos volt. Majd felfedeztem ugyanezt a témát egy telefonszolgáltató cégnél is, kicsit más átdolgozásban. De mi is ez az egész?


Akik esetleg kedvelik a kertészetet, és szégyenkeznének miatta, hogy nem ismerik a tiszavirágot, annak megnyugtatásképpen mondanám: a tiszavirág valójában nem egy növény, hiába történik erre utalás a nevében. A tiszavirág egy rovar, mely a kérészek csoportjába tartozik. Általában hosszúsága 8-12 cm közé esik, míg a szárnyfesztávolsága körülbelül 6-7 cm. Petéiket a víz felszínére rakják le, majd a tó fenekén beássák magukat a földbe. Érdekességnek számít, hogy egy lárva fajtájától függően közel 20-30 alkalommal vedlik. Ezek közül a vedlések közül nem mindegyik sikeres, így előfordul az is, hogy emberi segítségre van szükség. 

Magyarországon védett rovarnak számít. Sajnos nemzetközi viszonylatban is nézve, egyre csökkenőbb példányszámot mutat, éppen ezért vigyáznunk kell rájuk. És ami számomra a legérdekesebb információ: mindössze egy napig él. Igen, csupán egy napig. Egy napja van arra, hogy minden dolgát elrendezze, melyek közül talán az a legfontosabb, hogy időben párt találjon magának. Ha szeretnénk megfigyelni ezeket a hihetetlen élőlényeket, akkor ajánlatos a Tisza felé vennünk az irányt, ott jó esélyünk van rá, hogy június közepén elcsípjünk egy ilyen páratlan eseményt. A látnivaló önmagáért beszél majd. Azonban, ha addig is türelmetlenek lennénk, akkor az interneten könnyen találhatunk még információkat a tiszavirágokról, nem mindennapi képeket láthatunk róluk, sőt, még videón is megtekinthetjük a virágzást.