Hova tovább érettségi után a vérbeli horgásznak

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Az érettségi időszak írásbeli része lassan a végéhez közelít, a diákok számára már csak a szóbeli megmérettetés maradt hátra, hogy aztán szerzett pontjaikkal megvalósíthassák álmaikat. Számos fiatal álmában azonban nem egy ígéretes egyetem képe lebeg, hanem egy horog a csöndes vízen ami áldozatára vár.

Egy kezdő horgász elhelyezkedése koránt sem tűnik egyszerű feladatnak, hiszen a legtöbbször hobbiként űzött sportot nehéz hivatásos állásként elfogadtatni másokkal. Az első pillantásra régimódinak vagy elavultnak tűnő halfogási módszer sokkal aprólékosabb odafigyelést igényel mint gondolnánk. Megtanulására több évre van szükség, a megfelelő bot vagy zsinór kiválasztása az adott vízhez és halakhoz viszonyítva bonyolult feladat. A munka űzése során olyan kihívásokkal találkozhat a kezdő horgász, mely az érettségi fáradalmaira emlékezteti; a halak és a természet tekintetében a biológia, a súlyok kiszámításában a matematika emléke köszön vissza. Azonban érdemjegyek helyett a jutalom valami egészen más sikerélményt hoz.

Az emberek érdekeit szolgálhatják akár halászok, amint segítségükkel friss étel juttatnak a halkedvelők asztalára, de ezzel párhuzamosan szintén kifizetődő munka a haltenyészet, akik tenyész- vagy áruhalakat előállításával foglalkoznak, gazdasági vagy ökológiai szempontokat is figyelembe véve. Természetesen nem minden esetben elég a tapasztalat, aki igazán elismert horgász szeretne lenni, annak sajnos pár évig koptatnia kell még az iskolapadot. A halászati szakmérnökök képzése négy féléven át történik, és a képzés végén az előképzettségtől függően a tanuló akár agrármérnöki, akár állatorvos diplomával is büszkélkedhet.