A nyuszt

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Ki ne szeretné a szőrös, part élővilágát színesítő kis állatokat - kivéve, ha az említett kisállat kártevő. No, de ilyet a nyusztról nem állíthatunk. Bár ragadozó állat, kárt semmilyen módon nem tesz környezetében. Csak él és vadászik, ahogyan a ragadozók szokták.


A nyuszt a ragadozók rendjébe és a menyétfélék családjába tartozó faj.


  • Testhossza 43–51 cm, farokhossza 20–26 cm, tömege 1,8 kg-ig terjedhet.
  • Torka és melltájéka narancssárga színű, ez különbözteti meg a nyesttől, amelynek ez fehér színű.
  • Szőrzete a test többi részén barna, farka bozontos és hosszú.
  • Mellfoltja a has felé pöttyökre eshet szét, de soha sem ágazik el villásan, mint a nyestnél.
  • Füle kiemelkedik, lába rövid, talpa szőrös.
  • Erős karmaival könnyedén mászik a fán, közben a farkával biztosítja az egyensúlyát.

Életmódja


Ügyesen mászik, talán az európai emlősök közül a legjobban. Akár 4 métert is ugrik a fák lombkoronájában, a fán lefelé és felfelé ugyanolyan könnyedséggel mozog, mint a talajon. A talpán található szőr nemcsak a hidegtől óvja, hanem a havon is megkönnyíti a mozgását. Területét végbélmirigyeinek váladékával jelöli meg, amely a tápláléktól függően 5-23 km²-re is kiterjedhet. Finnországban sok ellensége előfordul (pl. szirti sas), ezért itt inkább éjszaka mozog, bár ilyenkor is áldozatul esik néha az uhuknak.

Tápláléka a helyi élővilágtól függ, de általában a mókusok és a kismadarak a legfontosabbak számára. Nagyobb rovarok, bogyók és tölgymakkok is előfordulhatnak étrendjében.


Szaporodása


A nyár közepén párzik és a vemhességi idő általában annyira elhúzódik (megtermékenyített petesejt késleltetett beágyazódása miatt), hogy a kölykök csak áprilisban jönnek a világra. 30 gramm a súlyuk, a fészket június vagy július környékén hagyják el és születésük után hat hónappal lesznek teljesen önállóak.