Békalencse

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nekem valahogy a békalencse hozzátartozik az élővízhez. Ha nem is egész tavat beborító nagyságról beszélünk, egy-egy kis békalencse paca mindig ott hever a felszínen. Érdekes növény ez, mely szerves részét képezi a vízi élővilágnak. 

A békalencseformák a hídőrvirágúak rendjének, azon belül a kontyvirágfélék családjának egy alcsaládja.

  • A békalencsék rendkívül kicsiny növények, általában csak néhány milliméteresek.
  • Vízi életmódot folytatnak, vagy alámerülten élnek, vagy a víz felületén úsznak.
  • Egyik-másik nemzetségnek még van el nem ágazó gyökere, de léteznek szép számmal teljesen gyökértelen fajok is.
  • A testük általában lencse alakú, a hajtás rendkívül egyszerűsödött: még a levél és a szár sem különíthető el egymástól.
  • A hajtás igen rövid hajtástengelyből és egyetlen levélből áll.7
  • Színük a világoszöldtől egészen a sötétzöldig terjedhet, mely attól függ, mennyi fény éri őket.

Elterjedésük és jellegzetes fajaik

A békalencsefélék maradványai a harmadidőszak óta ismeretesek. Az alcsaládba 5 nemzetséget sorolunk 25 fajjal. Az egész világon elterjedt csoportról van szó, vagyis kozmopoliták. Hazánkban élő két legjellegzetesebb fajuk a nagyobb termetű, még gyökérrel rendelkező apró békalencse, és az egyszerűbb, nála kisebb, gyökértelen vízidara, mely a maga 1,5 mm-es hosszával a világ legkisebb virágos növénye. Hazánkban élő, elterjedt, de kevésbé közismert fajok még a következők: bojtos békalencse, keresztes békalencse, és a púpos békalencse. 

Szaporodás

A generatív szervek redukciója is igen nagymértékű a békelencseféléknél. A virágzat csak egyivarú virágokat tartalmaz. A kicsiny, virágzati buroklevél nélküli virágzatban csak néhány csupasz virág fejlődik, melyek vagy egyetlen porzóból, vagy egyetlen termőből állnak. Megporzásuk a víz segítségével megy végbe. A megporzás után a termőben egy vagy több mag fejlődik, melyekben igen kevés táplálószövet található az embrió mellett. Egyes fajok életciklusa igen rövid idő alatt megy végbe. A Wolffia fajok pl. már vegetatív létük megkezdése után 8 nappal virágzanak.