A nyest

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Aki el van ragadtatva az apró testű, szőrös állatkáktól, a nyest pont egy ilyen megmosolyogtató kis ragadozó. A tévhittel ellentétben a nyest nem egyenlő a nyuszttal, bár hasonlítanak egymásra. A középkori Horvátország egyes területein a nyestbőr volt az adózás fizetőeszköze.

A nyest a ragadozók rendjébe és a menyétfélék családjába tartozó faj. Testhossza 40–54 cm, farkhossza 22–30 cm, testtömege 1,1-2,3 kg. Karcsú testalkata és viszonylag rövid lábai vannak. Szőrzete barnás színű. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, mely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a narancssárgás mellfolttal rendelkező nyuszttól. Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek. 

Táplálkozása


A sziklás, nyíltabb területeket kedvelő nyest a magashegységekben is megtalálható, a nyári hónapokban pedig akár 4000 méter magasságig is felhúzódik. Gyakran megjelenik a városokban, sőt megtelepedhet az épületekben is. Ügyesen mászik, de ritkán megy fel magas fákra. Főleg szürkületkor és éjszaka mozog. Hatékony vadász, tápláléka gerinctelenekből, rágcsálókból, madarakból, tojásokból áll, de szereti a gyümölcsöt is. Imádja a tojást, annak tartalmát kiszívja, csak az üres héjat hagyja hátra. Esetenként háziállatokat is megtámad.


Szaporodása


Magányosan él, csak a nyár közepén esedékes párzási időszakban tartanak együtt. A hímek területe nyáron a legnagyobb, az állat adottságaitól függően 12-211 hektárnyi területű lehet. A hímek territóriuma több nőstényével is átfedő. Bár éjszakai állat, a párzási időszakban nappal is láthatók. Mivel a megtermékenyült peték késleltetetten ágyazódnak be az anyaméhbe, az ellés nem következik be a következő tavasz előtt. A vemhesség teljes ideje 230-275 nap, míg a valódi terhesség mindössze egy hónap. Az alom általában 3-4 vak, szőrtelen kölyökből áll, de esetenként akár az is előfordulhat, hogy nyolc kisnyest jön világra. A kölykök két hónapos korukban már elkezdenek vadászni tanulni, majd 15-27 hónapos korukban válnak ivaréretté. Természetes körülmények között 3 év a várható átlagos élettartamuk, vadon maximum 10 évig élnek, fogságban pedig 18 év a csúcs.