Fox Range 2.

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Műcsalis horgászat Julian Chidgey és a világbajnok Dietmar Isaiasch-től - 2. rész


Az első részben már bizonyára mindenki olvashatott a modern műcsalis horgászat rejtelmeiről, technikáiról és eszközeiről. Dietmar Isaiasch lelkesen mutatta be az efféle pecázást, a csomókötést, s röpke órát tartott a kezdőknek, milyen műcsalival próbálkozzanak a terepen.



A Replicant csalival - ami a csukák számára nagyon kedvező - már megismerkedhettünk a múltkori cikkben, s folytatnám is a sort élesben. Egy csatorna partján, ahol a víz kevésbé tiszta, sötétebb színű, nem egyszerű a horgászat. A Replicant kitűnően működött tiszta vízben, azonban ide most más kell. Egészen pontosan a „Fat Boy” névre hallgató kemény csali. Ez egy felszíni crank csali és kitűnő választás egy ilyen terephez a sárga zebra mintázatú változat. Kellőképpen feltűnő lesz a színe miatt. Ráadásul a benne lévő golyónak köszönhetően csörgő hangot ad ki, ami majd odacsalogatja a ragadozóhalakat, hogy kiderítsék, mi az. A csalinkat pedig mindig a változó körülményeknek megfelelően válasszuk ki. Ezek az apró változások a nap során azok, amelyek befolyásolják a ragadozóhalak étkezési szokásait. Egész nap figyelnünk kell a fényviszonyok és a víz színének változásaira, mert ezek azok a tényezők, amelyek jelentősen befolyásolhatják a sikeres horgászatot.


A ragadozó halak esetében a csuka pont az, amivel tisztelettel kell bánnunk. Amikor kifogjuk, fontos, hogy a partra téve valami puha felületre helyezzük rá. Jó minőségű fogót használjunk, hogy könnyen ki tudjuk venni a horgot. 

Fox keménycsalik


A skálán alapvetően két változat létezik. A Pro sorozat és a klasszikus termékskála. Ez utóbbiban vannak teljesen új termékek, mint például a „Fat Boy”. A testvére, a „Slim Boy”is sekélyen futó csali, ami ideális az olyan csatornákban történő horgászathoz, vagy az aljnövényzettel benőtt tavakhoz.


Ha az ember bemegy egy horgászüzletbe, rengeteg különféle csalit lát és próbálja meghatározni, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb abban a vízben, amiben horgászni fog. A Fat Boy például fél méter, a Slim Boy pedig 1 méteres mélységben fut.


A starttól a célig


A CAD tervezők fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy biztosítsák, a csalik tökéletesen kiegyensúlyozottak és hatékonyak legyenek. A részletekre való odafigyelés létfontosságú. Alapos tartályban történő és terepen elvégzett tesztek garantálják, hogy ezek a csalik „ellenállhatatlanok” a ragadozóhalak számára. Csak amikor már 100%-osan elégedettek a termékkel, akkor bocsájtják azokat a horgászok rendelkezésére, hogy a ragadozóhalak vizeit megrohamozhassuk szerte a világon.


Mivel, hogyan?


Nem számít, hogy a kövér vagy a karcsú testű csalit választjuk, különösen, ha partról horgászunk, mindig a botunk spicctagját használjuk. Sok ember úgy horgászik a keménycsalikkal, mintha pergetne. Bedobják a csalit, majd az orsó csévélésével egyszerűen behúzzák. Ez nem helyes. Először bedobjuk, majd egy kicsit visszahúzzuk és dolgozunk a spicctaggal. Ezt azért tesszük, mert ezek a csalik – mind a kövér, mind a karcsú – alapvetően lebegő csalik. Ha nem mozgatjuk őket, elkezdenek a víz felszínén lebegni, ez pedig egy sebesült hal mozgására emlékeztet, amit a ragadozóhalak nagyon szeretnek.


Hal búvóhelyek


Amikor ragadozóhalakra horgászunk nagyon fontos úgy gondolkoztunk, mint ők. Fel kell mérnünk a terepet. Észre kell vennünk azokat a helyeket, ahonnan a ragadozóhalak lesből rá tudnak támadni a zsákmányra. Ilyen hely például egy híd. Bő árnyékot ad, fedezéket nyújt, hogy támadást indítsanak. A felbukkanó földek, amikből a virág vagy nád nő ki, valamint a műtárgyak, például egy stég ismét kitűnő menedék lehet. A belógók fák is fontos helyet biztosítanak.


Hogyan horgássz ragadozóra


A Fox Rage jig fejeknél nem számít, kicsi vagy nagy, talpas vagy kerek. Mindegyiken van csalitartó, így már nincs szükség pillanatragasztóra, tökéletesen tartják puhacsalinkat. Rengeteg puhacsali létezik, de a legfontosabb, hogyan tudunk velük halat fogni. A legjobb, ha olyan részét választjuk a víznek, ahol közvetlen hozzáférésünk van a partról a vízfelszínhez. Megkeressük a „hupnikat”, amire ráállhatunk, majd egészen a másik oldal közelébe átdobjuk a csalinkat és a felkapókart azonnal visszaváltjuk. A csalinkat bedobjuk, azonnal megállítjuk és elkezdjük behúzni. Használjuk az ún. „süllyed és húzd” technikát, így a csalink egy hullámzó mozgást végez, így a csuka könnyen el tudja kapni. 

Pro Shed Natural Classics, az új csalik


Tavaly dobták piacra a „tűzfarkú Pro Shed” csalit háromféle, kb. 14,8 és 23 cm-es méretben. Ezen csalik különlegessége a nagyon erős gumi anyag, illetve a „tűzfarok”, ami rengeteg ragadozó halat vonz. Most pedig bevezettek 6 új színt, 6 természetes mintázatot. Például a „Glitter buck”, ami egy két rétegben színezett változat. Nagyméretű változata tőkehal horgászatához kiváló. Aztán a „Midnight shiner” nevű, ami egy kékes mintázatú csali, úgy néz ki, mint egy bodorka vagy hering. De van sügérmintázatú és barna pisztráng mintázatú csali is. A „Hot olive” és a „Rainbow trout” a legkedveltebbek. A süllők és a sügérek kifejezetten kedvelik. Vannak evezőfarkú puhacsalik is. Ezek jóval nagyobb ellenállást fejtenek ki a vízben a nagyméretű farokvégnek köszönhetően. A „csavart farkú” csaliknál nem a test mozgása jelentős, hanem a farokrész mozgása a figyelemfelkeltő.
És jó, ha tudjuk: nem csupán a mozgás, hanem a szín és az íz is tovább növeli a hatékonyságot. Ragadozóhalak imádják!


Koncz Eszter