Liptovská Mara, avagy a Liptószentmáriai-víztároló

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Szlovákia legnagyobb víztárolója – a Liptószentmáriai-víztároló - Lipótszentmiklós mellett található, és 1965-1975 között épült. Nagysága miatt (22 km2, és legnagyobb mélysége 43 m) a „Liptói-tenger” jelzővel is illetik. Nevét az 1975-ben, a víztároló építése közben elöntött községről kapta. A településből csak a 13. század második felében épült templom maradt meg. A víztároló számtalan lehetőséget kínál a vízi sportok kedvelőinek, jachting, szörfözés, csónakázás és vízi biciklizés várja az ide látogatókat, valamint lehetőség nyílik horgászatra, és hajókirándulásokra is. 

Apropó horgászat. Elég sok helyen jártam már a horgászat kedvéért, de igazán kristálytiszta mélyvízzel ritkán találkoztam. Azonban amikor beléptem Liptószentmária víztározójának területére, finoman szólva is elállt a lélegzetem. Idilli táj, friss levegő, nyugalom. Ez fogadott. A Budapesttől 250 kilométerre lévő vidék teljesen magával ragad. És hiszem, hogy nem csak nekem, Alföldi születésű embernek különleges ez a hegyi környezet, a felhőviszonyok és a speciális fények.


Tartalmát tekintve is igen változatos. A vizet hatalmas pontyok és dévérek fogadták otthonuknak, s persze ne feledkezzünk el a ragadozó halakról sem. Van csukája, süllője és a sügérek népes csapatai sem hiányoznak. S igazából minden tónak megvan a saját szépsége, azonban ezt látva a változás és a különbség szembetűnő. A vízszintből – az aszályos idő miatt – nagyjából 6-7 méter biztosan hiányzott, de a tározó egy igen nagy részén így is 35 méternél nagyobb (!) a vízmélység. Legmélyebb területei – leginkább a 15-20 méternyi mélységek - horgászati szempontból jobbára értéktelenek.


Egy helyi horgász történetére alapozva sajnálattal vettük tudomásul, hogy a süllőállomány erősen megcsappant. Valószínűleg az évek óta tartó alacsony vízszint miatt a halak part menti ívóhelyeinek nagy része szárazra került, s az intenzív horgászat által kivett halmennyiség nem tudott pótlódni. Ez az oka, hogy kevesebb liptószentmáriai süllőt láthatunk. 

Joggal vetődne fel a kérdés, miszerint milyen csalit használjunk a területen. Kiderült, hogy a legkiválóbb csali a lehető legegyszerűbb modell. Egy apró, 14 grammos kis pilker. A csillogó, villogó, kiválóan megtervezett formájú műcsali a fenékre engedve, s onnan felrántva megbolondította a sügéreket. Ez a süllőfogás sikerének kulcsa.


Rövid időn belül az illetékesek egyébként komoly süllős rehabilitációs programot indítottak, s telepítésekkel igyekeztek a híres állomány visszaállítására Liptovska Marán.


Csak ajánlani tudom, akár az egész család számára, mert remek kirándulási célpont, lélegzetelállító tájjal, vendégszerető, színvonalas szállásokkal. És tényleg csak pár órányi táv.


Koncz Eszter