John kedvenc végszereléke

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A hideg hónapokban, amikor a horgászat sportja szunnyadóban van, nem kell nekünk is lazsálnunk. Ilyenkor alkalmas az időpont arra, hogy előkészítsük a terepet a horgász szezonra. Például készíthetünk végszereléket. Ebben lesz segítségünkre John, aki megmutatja nekünk az ő két kedvencét.



A végszerelék az a kiegészítő, melyből mindig másat használunk, adott helyzettől függően. Így nem árt, ha előre készítünk jó párat, hogy legyen miből válogatnunk később.

John Kneebone megmutatja, melyik az ő két kedvenc végszereléke.


A hóember


Az első számú kedvencnek nagy előnye, hogy gyorsan tud fordulni. Ehhez minden eszközt be is vet John. A végszerelék egyik végén 8-as alakú csomó van egy gyorscsatlakozós forgóhoz rögzítve, gubanc gátlóval megakadályozva, hogy ne gubancolódjon össze. De van itt fonott előkezsinór, ólompasztával, hogy minden szépen lesüllyedjen a víz fenekére. A horog felőli végen az előkezsinór kicsit lehántolt, a horog szemén pedig van egy zsugorcső, mely agresszívabb szögbe hajlik. Ez egy bevett trükk, hogy a horog még gyorsabban forduljon be. John kedvence a FOX Long Shine horog, mely alapból rapid tempóba fordul. Ezzel biztosítja, hogy ha jön a nagy hal, akkor, az jó erősen és stabilan akad majd be a haj szájába. A horog beakadási képességét még a plusz szerelékgyűrű is biztosítja. Végezetül a süllyedő grange bojli mögött egy Mainline ananász csali helyezkedik el. A szerelék végén elhelyezkedő élénk csali a biztosíték, hogy azok a halak is felfigyelnek, és ráharapnak, akik csak úszkálnak, de nem feltétlen éhesek. 

A forgó szerelék


A másik kedvenc a forgó szerelék, melynek egyik vége ugyanolyan, mint az előző szereléké, a gubanc gátlóval bezárólag. A másik vége a boom section, mely kellőképpen rugalmas és merev is egyben, így, ha az aljnövényzeten kell áthatolnia, nem ütközik gátakba. Tovább a horog felé szintén egy 8-as csomó, és egy ólompaszta található. Ezt követi egy 11-es méretű forgó, szintén ólompasztával lezárva. Ez kiegyensúlyozza a pop-up csalit. A merev részen a plusz ívet a Rigidity biztosítja, így a ponty tökéletesen csapdába ejthető. A végén egy 6-os méretű SR horog, 6-os csomó és egy D-rig szerelék, végén szerelék karika, és egy új grange bojli. A forgó jelzőt méltán kapta, hiszen a horog vége mindig a hal szája felé mutat. John szerint ez a szerelék az „alvó gyilkos”, melyet akár kint is hagyhatunk, ha a pontyunk rátalál, akkor vége.


John mindkét szereléket ajánlja, hiszen neki ezek bevált módszerek. Úgy gondolom, megéri ilyenkor egy kis időt invesztálni a szerelékekbe, hiszen meghozza a méltó pontyot majd nekünk.

 

Karikás Brigitta