Az eredményes horgászat titka – Pellet

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy sokat tapasztalt horgász a pelletet már úgy kezeli, akár a többi csalit. És a következő tényt egészen biztosan mindenki tudja: a pellet igazán a téli hónapokban jó. Mivel a pellet a gyurmával azonos megítélés alá esik, így a versenyeken kizárólag etetésre használhatók, horogra fűzése tiltott. A pellet feltornázta magát az első számú csalik mellé, s fogósabbak pontyra, dévérre és bodorkára, mint bármilyen más csali, amit ismerek. 

Előkészítés


Tavasszal a legtöbb hal egyre aktívabb lesz és elkezd táplálkozni, hogy felkészüljön az ívásra, ezért fontos, hogy kemény pelletet használjunk egyenesen a zacskóból, amikor célzottan pontyra horgászunk. A kemény pelletet ugyanis nem veszi fel a bodorka, így elkerülhetjük őket, és csak a nagyobb halakat vehetjük célba. A hidegebb hónapokban a felpuhított etetőpellet működik jól, ha többféle halra horgászunk – a nagyobb fogási súly elérése érdekében. A felpuhítás úgy történik, hogy egy zacskó pelletet beleteszünk egy vödörbe, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Két percig állni hagyjuk, utána leöntjük róla a felesleges vizet, majd megint hagyjuk állni. Etetésre általában a 2 mm-es, a 4 mm-es és a 6 mm-es pelleteket használjuk. Bár sok különböző pellet van, rendszerint halliszt alapúak, és úgy tűnik, hogy mind egyformán jól működik.  

A horogra szánt pellet

 
 
Horoghoz rögzített csaliként a 4, 6 és 8 mm-es kemény pelletek egyaránt jól működnek. Csak a halak méretétől függ, hogy milyen méretű pelletet választunk. Ha a kemény pellettel a fenéken horgászunk, akkor egyszerűen egy hajszálelőkével rögzítjük a pelletet a horoghoz, de olyan rövid hajszálelőkét használjunk, hogy a hurok szinte hozzáérjen a hurok öbléhez. Kizárólag akkor alkalmazzunk hosszabb előkét, ha sekély vízben folyik a horgászat. Hiszen akkor annál több a kapás, minél szabadabban mozoghat a horog. Így ilyenkor általában 5 mm-es rést hagyjunk a horog aljától a rögzítő hurokig.
Télen, amikor a víz hideg, a szétnyíló pelletek a legjobb választások. Az efféle pellet elkészítéséhez általában azokat felpumpáljuk még otthon, és egy perc múlva leengedjük róluk a vizet. Azután amikor kiérünk a vízpartra, újra feltöltjük a pumpát, most már a tó vizével, és újra felpumpáljuk a pelletet, hogy az összes elsüllyedjen. Miután ez megtörtént, beletesszük a pelletet egy tálkába, és máris használatra kész. Néhány horgász bearomázza különböző folyadékokkal. 
 
 
A megfelelő szerelék kiválasztása
Ragaszkodjunk az egyszerűséghez, s az összeállított szerelékünkön a legnagyobb hangsúlyt az úszóra fektessük. Például válasszunk egy meglehetősen vastag, 1.75 mm-es sarkandanád antennájú úszót, mivel bizonyos, tökéletesen szeretnénk látni az emelős kapásokat. Így figyelmen kívül hagyhatjuk a lassú elmerülést. 
 

 

Koncz Eszter