Katt a halra! – Avagy hogyan készítsünk jó fotót

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy jó kép elkészítése sokszor a szerencsén múlik, ám egy kis odafigyeléssel és alapvető érzékkel könnyedén elkattinthatjuk a nagy pillanatot, a legszebb emléket, vagy akár a frissen kifogott, gyönyörű halainkat.


A kifogott pontyokról való gondoskodás borzasztóan fontos, és túl gyakran látom, hogy a horgászok nem tudják, hogyan kell megfelelően gondoskodni a ki fogott halakról, amikor kiveszik azokat a partra. Vegyünk ki egy halat és nézzük meg közelebbről. Amint kifogjuk, rakjuk bele egy hálóba, amíg elővesszük a fényképezőgépünket. A háló rögzítőrúdját jó erősen fúrjuk a földbe. Egyáltalán ne mozogjon, illetve megfelelő távolságot mérjünk ki a sekély víztől, hogy a halat a mélyebb vízben tudjuk tárolni. A rögzítőzsinór pedig segít, hogy a halat megfelelő mélységben tárolhassuk. Mielőtt a hálót a vízből kiemelnénk, győződjünk meg róla, hogy a hal szépen fekszik-e a háló aljában és minden úszója szépen hozzásimul a testéhez, hogy azok ne sérülhessenek meg. Nos, és ilyenkor kerül képbe a pontymatrac.
Ebben kell odavinni, ahol a képet el szeretnénk készíteni. Mielőtt a hallal foglalkoznánk, nagyon fontos, hogy minden ékszert, karórát vegyünk le, amik sérülést okozhatnak, megkarcolva a halat, vagy felszakítva a pikkelyt. A pontymatrac mellé készítsünk egy vödör vizet, hogy a halat folyamatosan nedvesen tarthassuk. Amikor a halat megpróbáljuk felemelni, sokszor láthatjuk, hogy a horgász kezében ficánkol a hal, miközben ők próbálják azt szorosan fogni. A legjobb módszer a következő: fektessük a halat úgy, hogy a háta nézzen felénk. Majd a két kezünket csúsztassuk be a hal alá a két végén, mint egy villástargonca, majd emeljük fel. Amikor ficánkolni kezd, fordítsuk az oldalára, és várjuk, amíg megnyugszik. Ha elkészültek a fotók, ideje visszatenni a halat a vízbe. Természetesen ezt is óvatosan, lehetőleg mélyebb vízrészen eresszük vissza. A kép kész, a hal pedig épségben került oda, ahová való.
 
 

És bár tudjuk, hogy a többség ezután is sokszor kapkodva és figyelmetlenül fogja elkészíteni a fotót, mindenesetre a helyes folyamat a fentebb leirt. Jó exponálást mindenkinek!