A lékhorgászat elengedhetetlen kellékei

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A horgászidény folyamatossá tételének érdekében igenis kimerészkedhetünk a jégre. A lékhorgászat izgalmas, de fárasztó, és sok óvintézkedést igényel. A hideg viszontagságai miatt fontos a meleg ruházat és a forró tea. Ezen kívül még sok olyan eszközre van szükségünk, mely elengedhetetlen a lékhorgászathoz. 

 

Kezdjük az elején. A lék kialakítása az egyik legfontosabb feladat. Alapfeltétel, hogy tökéletesen elsajátítsuk a különböző technikákat, mielőtt élesben is nekivágunk. Ha a jég elérte a 10-12 centiméteres vastagságot, akkor biztonságosan vághatunk rajta léket. Erre két lehetőségünk van. Balta és lékfúró. Mind a kettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. 

Balta


Előnye:

  • könnyű beszerezni
  • mérete és súlya is negyede, mint a lékfúrónak
  • könnyebb cipelni, kevesebb helyet foglal
  • kör és kocka alakú léket is vághatunk vele

Hátránya:

  • a baltával történő lékvágás komoly fizikai munkát igényel
  • rendkívül zajos a munkafolyamat, ami egy időre elriaszthatja a ragadozó halakat

Lékfúró


Előnye:

  • gyorsan lehet vele dolgozni, pillanatok alatt elkészül a lék, egy lyuk kifúrása 2-3 perc alatt megvan
  • nagyon halkan dolgozik, nem riasztja el a halakat
  • a jégre menetel előtt könnyen és gyorsan elvégezhetjük a próbafúrásokat, hogy megnézzük, megfelelő vastagságú-e a jég

Hátránya:

  • nehéz beszerezni

Ha a léket kifúrtuk, akkor jöhet a szórakozás. Ám ehhez is kellenek felszerelések. Semmi különlegességet nem igényel a lékhorgászat, ám bizonyos módszerektől eltérő felszerelésre lesz szükségünk.


Bot

Minél rövidebb a bot, annál könnyebb vele léken horgászni. A fárasztásoknál ez nagy előnyt jelent. Az ideális méret az 1-2 méter közötti bothossz. Ha nem tudunk  ilyet beszerezni, akkor nyugodtan toljuk össze a teleszkópos botot a megfelelő méretig. 

Csavaros bottartó

 

A jégbe fúrható bottartó nagyon praktikus, és otthon is elkészíthető. Csak egy csődarab és egy facsavar kell hozzá. Ezek összehegesztésével el is készült a praktikus segédeszköz, melyre kényelmesen rárakhatjuk a horgászbotot. Megakadályozva azt, hogy a földre téve a zsinór odafagyjon a jéghez.


Orsó

Nem szükséges nagy méretet használni, bőven megfelelnek a 30/40-es orsók.


Úszó

Nem kell durung, 30-40 grammos úszó, tökéletesen elégnek bizonyulnak a 10-20 centiméteresek, csalitól függően.


Zsinór

Elegendő lehet a 25-30-as monofil zsinór, hiszen télen még a legharcosabb csukának is csökken az ereje, így gyengébben védekezik.


Horog

Kellő gondot fordítsunk a horog kiválasztására, mert ha már ráakad a hal, akkor nincs attól rosszabb érzés, mint hogy az utolsó pillanatban mégis a léknél marad a zsákmány.


Karikás Brigitta