Fogási napló, és amit érdemes tudni róla

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

A területi engedéllyel egy időben megkapjuk a fogási naplót is, amit kötelességünk vezetni. Ennek pontos adminisztrálása és határidőre való leadása különösen fontos, hogy segítségére legyen a területi engedély kiállítójának.


Az ebben összegzett fogások összegzése által tervezi meg a következő évi telepítések mennyiségét és halfajonkénti megosztását a területi engedély kiadója. A méretkorlátozás alá eső halakat kifogásuk után azonnal, a horgászat folytatása előtt be kell jegyezni. A kifogott egyéb halak tömegét ráér a horgászat befejezése után beírni. A fogási naplót mindig a következő év január 10-ig kell leadnunk a jogosultnak, aki erről köteles igazolást adni. 

A fogási naplót a horgászegyesületek bocsátják tagjaik rendelkezésére, leadása után az egyesületek összesítik. Ha az egyesület saját vizet hasznosít, akkor igen fontos számára a saját tagjainak és területre látogató horgászoknak a vízterületen fogott zsákmányának pontos ismerete.
Az egyesületi fogási statisztikák készítésénél a vízhasznosító és a vízzel nem rendelkező egyesületek több mint harminc kiemelt vízterületre vonatkozó fogási kigyűjtést is végeznek. A részletes egyesületi fogási statisztikák alapján készülnek el a megyei és területi szövetségeknél a térségösszesítő statisztikái. Majd ezek alapján az országos összesítéseket követően nyílik mód az egyes nagyvizek fogásainak összesítésére és a kapott adatok értékelésére.
A horgászszervezetek által kiadott napló a horgászatot szabályozó legfontosabb előírásokat is tartalmazza, a faj szerinti tilalmi idők határnapjait az éves naptárhoz igazítva. Készhez vétele után a horgásztagnak minden esetben érdemes áttanulmányozni annak érdekében, hogy az arra az évre vonatkozó tényleges előírásokról részletesen tájékozódjon.


A fogási statisztikák alap és meghatározó adatokat nyújtanak a vizek hasznosítóinak Az egyesületek, a szövetségek halgazdálkodási tervük és ezen belül haltelepítési terveik elkészítésekor jelentős mértékben támaszkodnak a vízterület fogási adataira.


Az egyesületek vezetése a tagság figyelmét szinte minden közgyűlésen felhívja a fogási napló megfelelő vezetésére, leadására, mely törvényi előírás (a határidőre történő leadás az állami horgászjegy kiváltásának feltétele) és a naplók összesítéséből készülő statisztikák meghatározó adatsorokat szolgáltatnak a vizek halasításához, így hatásuk van a halállományra, a fogásra és ezeken keresztül a vízterület hasznosítására, gazdálkodására.


A fogási naplót naprakészen a fentiek szerint mindig vezetni kell, mert a napló nem vezetése halvédelmi szabálysértési, vagy horgászati fegyelmi eljárást vonhat maga után!


Karikás Brigitta