Az algaméreg agresszív hatása a lazacokra

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Norvég kutatók szerint azok a lazacok, amelyek bizonyos algák mérgeivel érintkeznek, gyakrabban válnak agresszívvá. Nemcsak erre, hanem úszásukra is kihat a méreg, ugyanis elvesztik egyensúlyérzéküket, céltalanul bolyonganak tovább. Ám nem csak a lazacok, mi, emberek is veszélyeztetve vagyunk az algaméreg által. 

Bizony, néhány kagyló elfogyasztása előtt, nem ártana, ha figyelmeztetnének bennünket, hogy: Vigyázat, káros! Ugyanis ha az algaméreg felgyűlik a kagylókban, az káros hatással lehet az emberre.


Norvég kutatók három biológiai idegméreg hatását vizsgálták: a saxitoxinét, a brevetoxinét és a domoinsavét. Ezeket különböző koncentrációkban adták hozzá az egyes akváriumok vizéhez, vagy közvetlenül befecskendezték a halakba.


A saxitoxin és a dominosav alkalmazásakor a halak gyakrabban reagáltak agresszívan egy fajtárs akváriumba helyezésre, mint korábban. További kutatások bizonyították, hogy mindhárom méreg negatívan befolyásolta a halak úszását. A saxitoxin az egyensúlyérzéküket, a domoinsav az aktivitásukat befolyásolta. A halak fordított irányba úsztak, tátott szájjal, időnként megkanyarodva. A brevetoxin pedig csökkentette aktivitásukat.   


Nézzük, hol találhatóak leggyakrabban ezek az anyagok:

  • Saxitoxin – planktonokban előforduló algák termelik. Mivel a kagylók planktonokkal táplálkoznak, a méreg felgyűlhet bennük, így eljuthat az emberi szervezetbe is ez által. Jellemző tünetei: rosszullét, hányás, hasmenés, érzékelési zavarok, légzésbénulás. Felmérések szerint világszerte 2000 ilyen esetet jegyeznek fel, és a mérgezés az érintettek 15%-ánál halállal végződik.
  • Brevetoxin – szintén algák állítják elő. A túlzottan elszaporodott algák vöröses szőnyeget képeznek, aminek tömeges halpusztulás lehet a következménye. Halakon, rákokon, kagylókon keresztül ez is eljuthat az emberhez. Jellemző tünetei: nyálkahártyák és a légutak irritációja.
  • Domoinsav – tengeri vörösmoszatok és kovamoszatok termelik. A toxin szennyezett kagylókon keresztül eljuthat az emberi szervezetbe. Jellemző tünetei: hányás, hasmenés, zavartság, emlékezetkiesés, esetenként görcsök.

A jelenleg ismert algafajok egyötöde képes káros algavirágzást előidézni, ám csak 1-2 százalékuk termel toxinokat. Leginkább a halfarmok állatai veszélyeztetettek, mert nincs számukra menekülési út a mérgek elől.  


Forrás: Die Welt – internetes kiadása


Karikás Brigitta