A veszélyes jég – a lékhorgászat trükkjei

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Izgalmas és veszélyes? Vagy biztonságos és unalmas? Netán izgalmas és biztonságos? Attól függ, hogyan készülünk fel rá. Ez nem más, mint a horgászok téli paradicsoma, a befagyott tavak által nyújtott élvezetek egy forrása, a lékhorgászat.


Míg sokan vacognak télen, és a szájukat húzzák, ha röpködnek a mínuszok, addig másoknak ez a legkedvesebb időszakuk. A tél beköszönte, a fagy beállása, sok horgásznak örömöt okoz. Amikor egybefüggő, erős jégpáncél alakul ki, akkor kezdődhet a lékhorgászat! 

A horgászat eme fajtája már nem csak az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, és a skandináv országokban az egyik legnépszerűbb téli sport, de már hazánkban is. Ám nem mindegy hogy kivel, mivel és hogyan. Ehhez nyújtok most egy kis segítséget.


Fő a biztonság!

Nagyon fontos, hogy rengeteg veszélyforrást jelenthet a jég, ám ezeket nagyon könnyű kivédeni. Józan paraszt ésszel, logikusan átgondolva is tisztában vagyunk alapszabályokkal, ám próbáltam minél több olyan tényezőt összegyűjteni, mely elősegíti, hogy biztonságosan, gondtalanul pecázzunk télen is. Lássuk, melyek ezek:


  • Folyóvízen soha ne próbálkozzunk a lékhorgászattal! A sodrás végett, soha nem lehetünk biztosak a jég tényleges vastagságában. Biztonságosan tartózkodni és horgászni rajta, lehetetlen.
  • Mindig győződjünk meg a jég vastagságáról, hogy elbírja-e a súlyunkat. Győződjünk meg állagáról, hogy biztosra menjünk. Erre jó pár trükk van, amit később részletezek.
  • Egyedül soha ne menjünk a jégre! Mindig legyen mellettünk egy társ, aki segít, ha baj van.
  • A sok felszerelés mellett ne felejtsünk el legalább egy hosszú karót vagy pallót is magunkkal vinni. Ez később még életet is menthet.
  • A léki horgászatot 8 centiméternél vékonyabb jégen, még véletlenül se próbáljuk meg! Ez az a vastagság, ami már elbírhatja a súlyunkat, de ez sem egyenletes. Pont ezért, legalább 10-12 centiméteres vastag jégen lehet már biztonságosan horgászni.  A partszélen elvégzett fúrásokkal könnyen megbizonyosodhatunk a jég valódi vastagságáról. Soha ne tippeljünk! Bizonyosodjunk meg teljesen.

A megfelelő hely kiválasztása


A legfontosabb feladatok egyike, hogy olyan helyet válasszunk, amely megfelel minden kritériumnak. Lényegesen nagyobb esélyünk lesz egy csuka, süllő vagy sügér megfogására a lékről, ha a csalihalunkat a vadászterületük közelében engedjük el.

A csukák helyhez kötött ragadozók, ritkán távolodnak el a megszokott vadászterületükről. Télen kissé változik a helyzet, a kis halak lényegesen kevesebbet mozognak, ezért most nagyobb területet kell bejárniuk.  Ezért, bárhol lehet esélyünk sikeresen csukázni. A léki horgászatnál is eredményes terület a medertörések határa. Jó helynek bizonyulnak még a víz fölé belógó bokrok, vagy fák alatt fúrt lékek. A sekély vizeken is lehet halakat fogni ilyenkor is, ha nádas van a környezetükben.


Mikor biztonságos a jég?

Mint korábban említettem, a jég megfelelő vastagágáról több tényező is biztosít minket. Ilyen például a jég színe. Kizárólag a tiszta, fehér jég biztonságos.


Ezektől a helyektől tartsuk magunkat távol:

  • ahol ismert folyóvíz van
  • ahol víz alatti forrásról tudunk
  • ahol a jégben apró buborékokat látunk
  • ahol a jég színe váltakozó
  • ahol a jégben sötétebb foltokat látunk
  • ahol a jégen kivágott jégdarabot, önálló nádszálat, faágat, bármi más jelzést találunk
  • ahol ködöt észlelünk

Ezeket a helyeket jó 10 méterrel kerüljük el.

A jég hangja is sok mindent elárul. Jégvágó baltával, vagy farúddal a fehér jeget kopogtassuk meg, majd haladás közben ezt néhány lépésenként ismételjük meg.  Ha a jég hangja változó, akkor óvatosan lépkedjünk tovább. Ugyanez a tanács a hóval borított jégen is: nem látjuk, mi rejtőzik a hó alatt.


Biztonságos, ha nem egyedül, hanem másodmagunkkal megyünk a jégre. Ha többen indulunk útra, akkor a csoport tagjai 8-10 méteres távolságra kövessék egymást legalább, mert ha baj történik és beszakad a jég, akkor ne mindenki essen a vízbe. ajánlatos hosszú, erős kötelet kötni a derekunkra, melynek 8-10 méteres darabját húzzuk magunk után a jégen, hiszen ez lehet a mentőkötelünk. Praktikus egy 3-4 méter hosszú rudat vinni magunkkal, ez jól jön beszakadásnál, és mentésnél is egyaránt. Ez lehet egy síléc, amivel ráadásul biztonságosan közlekedhetünk is a havas jégen, mivel a terhelés egyenletesen oszlik el.


TILOS gépkocsival menni a jégre! Bár sokan ezt egyértelműnek veszik, mégis bármennyire is hihetetlen, már megtették! A szerencsésebbnek csak az autóját emelték ki a jég alól, a pechesebbjét őt magát is.


Mit viseljünk?

A lényeg, hogy minél rétegesebben öltözzünk fel. Ha hosszabb távot kell megtennünk a járműtől a horgászhelyig, akkor mindenképp tegyünk egy réteg ruhát a hátizsákunkba. Odafele úton kimelegedünk, és utána fontos, hogy felvegyük ezt a réteget, mert ha nem, akkor szinte biztosan megfázunk. A szőrmekucsmával ugyanez a helyzet. Azt sem ajánlatos, csak már ott, a helyszínen felvenni. A lábbelink mindenképp legyen vízálló, és elég bő, hogy egy vastagabb zokni elférjen benne. A hideg ellen még ruhába is burkolják a cipőt a horgászok. Ez biztonságos is, hiszen nem csúszik úgy a jégen, mint bármely más anyagú cipő. Ha lehetőségünk van rá, szerezzünk be egy jégpatkót. ez egy vékony vaslemez, mely 5*15 centis darab, amit a talp alá kell helyezni, az orr irányába két oldalt felhajtani, és a hajtáson lévő kis lyukakon keresztül lehet a cipőhöz rögzíteni. A talprészbe belülről ütött lyukak kiálló sora megakadályozza a csúszást. 

Hogyan vágjunk léket?

 

Baltával egy külön tudomány. fontos, hogy tanuljuk meg, még a lékhorgászat előtt. Ha kezdőként éles helyzetben vágunk léket, akkor könnyen csurom vizesek leszünk. A jeget meg kell tisztítani a hótól a lék helyénél. Legkönnyebben jégfúróval vághatunk léket. Gyorsan kivágja a dugót, és éle sem marad. Egy 20 centiméteres lyuk elég. Minden horgász külön léket kap. Legközelebb 10 méterre fúrjunk. 


Várakozni a legnehezebb, és legmegerőltetőbb munka, hiszen a hideg előbb-utóbb eljut a testünkig. A mozgással ez megelőzhető, de csak halkan, és ne menjünk túl messzire. Ajánlatos forró teát inni, de semmiképp se igyunk alkoholt. Forralt bor és más alkohol kizárva. Saját egészségünk és épségünk érdekében! A hideg elleni védekezés legújabb modern módja a termotasak, mely egy pattintással kb. 50 Celsius fokos meleget termel a belsejében.


Ha mégis beszakadna valaki…

Ha elég távol vagyunk egymástól, van rajtunk kötél és nálunk van egy rúd, akkor tudunk segíteni óvatlan társunknak. Gyorsan kell cselekedni, mielőtt a teste erősen lehűlne. A kiemelt embert meztelenre kell vetkőztetni, szárazra kell törölni, dörzsölni. Ezután meleg, száraz ruhába öltöztetni, majd intenzív mozgásra kényszeríteni. Ilyenkor megkockáztatható a tűzrakás – de semmilyen egyéb esetben nem indokolt, és repedést okozhat! Ilyenkor még az is megengedett, hogy szeszes italt itassunk vele, hogy mielőbb felmelegedjen, és gyorsan meleg helyre kell vinni. Ha szükséges, orvosnak megmutatni. Egy dolog tilos: nem foglalkozni vele, és nedves ruhában maradni, hiszen ez öngyilkosság!


A horgászat végeztével még akad dolgunk, hiszen a léket meg kell jelölni. Ennek elhalasztása súlyos következményekkel járhat. Balesetet okozhatunk más horgászoknak, ami büntetőjogi felelősségre vonást eredményezhet. Nádszálat, vagy ágdarabot, arra kötött papírral vagy ronggyal a lék vizébe kell fagyasztani, figyelmeztetve ezzel az arra járókat a veszélyre. A kiemelt jégdarabot is a lék mellé fagyaszthatjuk.


Mint látjuk, lékhorgászatnál fontos az elővigyázatosság, a gyakorlás és az óvatosság. Mindenre fel kell készülnünk, hiszen ott már csak egymásra számíthatunk. Ne feledjünk, soha ne menjünk egyedül ilyenkor a jégre, és mindig jelöljük meg a lékünket!


Karikás Brigitta