Fények az éjszakában

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Tények a LED izzók és lámpák világáról  


Miből lesz a cserebogár?


A tűz, mint mesterséges fényforrás már évezredekkel ezelőtt használatos eszköz volt, amely nagyban könnyítette meg a homo sapiens életét. S ezen a vonalon továbbhaladva nem csak, hogy megkönnyítette, de egy új „dimenziót” is tárt mindenki elé: az éjszaka világát. A tűz használatával új élethelyzetek alakultak ki, az ember már nem félt, ha lement a Nap, tudott tájékozódni a sötétségben is, vagy akár elindulhatott vadászni az éjszakai állatokra. Egy szó, mint száz: a tűz megjelenésével az emberi civilizáció modernizálása elkezdődött. De most ugorjunk át néhány évszázadot, és máris egy szénszálas izzót tarthatunk a kezünkben. A jóöreg Edison ugyanis fantasztikus találmányával fellendítette a „fényipart”. Az emberek életébe úgy férkőzött be a fény, akárcsak fába a szú. A téma gyökere ezeknél leledzik, innen indultak a mai modern világban használatos lámpák, LED-ek vagy akár neonok. 

LED


Gallium, szilícium és arzén. A három félvezető anyag, amelyekből egyértelmű nyíl vezet az elektromos fényforráshoz: a LED-hez. Az összetett eljárással elkészített világító diódák rendkívül erősek, ellenállóak, 1000-szer tovább bírják a hagyományos égőknél, kevesebb hőt bocsájtanak ki, kevesebb áramot fogyasztanak, és nem tartalmaznak káros gázokat. Kell ennél több? Gyakorlatilag nyugodt szívvel mondhatom, hogy a LED a fények királya. A lámpák a felhasznált energia nagy részét hővé alakítják, nem pedig fénnyé. Ez a LED izzókra is igaz, de míg a hagyományos lámpák az energia csupán 1 %-át fordítják fényre, addig a LED-ek az energia 13 százalékát. Igaz ez függ a LED izzó minőségétől is. A LED izzókkal nemcsak pénzt lehet spórolni, de a jelentősen kevesebb energiafogyasztása miatt a környezetet is védi. 

Jó, ha tudod


Csak Németországban évente körülbelül egymilliárd elemet használnak el. Ha ennyi elemet egymás mellé raknánk, az körbeérné az Egyenlítőt. A Német Környezetvédelmi Ügynökség szerint ez a mennyiség 5000 tonna cinket, 1500 tonna nikkelt, 700 tonna kadmiumot, 7 tonna ezüstöt és 3 tonna higanyt tartalmaz. Ennyi mérgező anyaggal az egész emberiséget meg lehetne mérgezni. Ráadásul az elemek 70 %-a még mindig a háztartási hulladékban végzi.


FOX


A cég termékei a kényelmes, nyugodt horgászathoz is hozzájárulnak, az energiatakarékos fej- és elemlámpák remek fényforrásnak bizonyultak.

A lámpák minősége komplex folyamat eredményeként születik, ami hosszú élettartamot és kitűnő értékelést ígér. Az éjjeli sötétségben való tájékozódást segíti például a Fox Halo HT-85 fejlámpa, mely hihetetlen fényerejével segít a biztos mozgásban. Tetszés szerint billenthető lámpafej, kényelmes és praktikus viselet. 100%-ig vízálló! S hogy a sátorban se vakláljunk, a Fox Outdoor sátorlámpa kiváló társ lehet a horgászat során. Extra erős fényének köszönhetően akár a botokat is képes megvilágítani. Hosszú ideig tartó remek választás!


Próbáld ki a Fox termékeket, hogy Te is láss egy kis fényt az éjszakai horgászatod során!

 

Koncz Eszter