Biológiai rehab

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Egy víz biológiai egyensúlyán múlik minden: a benne élő állat és növényvilág fennmaradása, az átlátszóság, a szennyezettség, és a többi. S ahogy egy emberi szervezet, úgy egy víz is rehabilitációra szorul, ha valami probléma jelentkezik működésében.



A bioremediáció egy régóta fennálló vízkezelési módszer. Neve bonyolult, de valóban egy régóta használt eljárásról van szó, melynek lényege pofon egyszerű. Szennyezett környezetbe vagy közegbe olyan jótékony mikroorganizmusok vagy növények bejuttatása, mely felszámolja magát a szennyezést. Ez az alapfogalom, tulajdonképpen ez megy végbe a folyamat során. Azonban az élővíz bioremediáció ennél kicsit bonyolultabb. Ebben az esetben egy olyan felborult ökológiai állapotú rendszerről beszélünk, amibe nagy mennyiségű természetes eredetű, talajból vagy vízből kinyert mikroorganizmusokat juttatunk, melyek az egész rendszert képesek számunkra kedvező alapállapotba visszajuttatni, ezáltal elérni a biológiai egyensúlyt. 

A vízkezelő készítmény kivitelezésének jellemzői


  • Minden esetben megtalálható a természetben, vagy a talajból, vagy a vízből kinyerve.
  • Egy jó készítmény nem egy, nem kettő, hanem sokkal több mikroorganizmust tartalmaz.
  • A készítők mindig ügyelnek arra, hogy nagy mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzon a készítmény, hogy a hatalmas problémával küszködő vizeken is el tudják kezdeni, majd véghez tudják vinni feladatukat.

Így működik

Működése és véghezvitele borzasztó bonyolult. Épp ezért ragaszkodtam a vázlatszerű felsoroláshoz, hiszen olyan biológiai-kémiai alapokon nyugszik a történet, amit józan ember képtelen felfogni (ha csak nincs valami indíttatása a kémia felé). Ez úgy vélem pontosan elegendő a folyamat megértéséhez, aki pedig mélyebben kíváncsi rá, kutakodjon kicsit.


1.A szerves anyagok lebontása

szerves anyag à széndioxid + víz + élő sejtek anyaga


2.A szerves foszfor biodegradációja

foszfor à széndioxid + víz + foszfát


3.Az oldott foszfor immobilizálása (az élővilág számára elérhetetlenné tétele)

oldott foszfát à kötött foszfát


4.Nitrogénformák eltávolítása

ammónium à nitrit à nitrát à nitrogén gáz


5.A patogén (fertőzést okozó) mikroorganizmusok visszaszorítása a vízben


6.A magasabb rendű élőlények életfeltételeinek javítása 

A  víz oxigénháztartásának stabilizálása


  • bontják a vízoszlopban lévő holt szerves anyagokat, melyek igen nagymértékben felelősek az alacsony oldott oxigénkoncentrációért
  • táplálékkonkurensei sok, szintén a vízben jelenlévő és szintén aerob, a vízminőség-javítás szempontjából semleges vagy kártékony mikroorganizmusnak, melyek élettere és így az anyagcsere folyamatai is korlátozottak lesznek
  • és ami a legfontosabb: több bejuttatott mikrobafaj táplálékkonkurense az algáknak, ezért azok éjszakai tevékenysége, mikor oxigénfogyasztóvá válnak, erősen korlátozott lesz. Azaz a mikroorganizmus depresszálja éjszaka az algákat, amelyek így nem tudnak annyi oxigént elvonni a vízből, mint a kezelés előtt, viszont a nappali oxigéntermelés ideális esetben ezzel együtt is 100%-os oxigéntelítettség fölé növeli az értéket.

Teljesen leegyszerűsítve a dolgot, a mikroorganizmusok áldásos tevékenységükkel több oxigén oldatba kerülését biztosítják, mint amennyit ők maguk elfogyasztanak.


Hitek és tévhitek rész

  • Ne várjunk csodát. A folyamat hosszú időt vesz igénybe, pár nap vagy hónap nem alkalmas a teljes terület kezelésére.
  • A bioremediációval nem okozhatunk kárt! Maximum nem érjük el a kívánt eredményt, de mindenképpen próbálkozni kell, ha vizünk válságos állapotba kerül.

 

Koncz Eszter