Elég napi egy hal,egészségünk érdekében?

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Természetesen ez így, ilyen formában, kizárólagosan nem fedi a valóságot. Az EuroPRevent 2012 konferencia résztvevői kutatómunkájuk következtetéseként csupán azt állítják, hogy az emberek többségének – egészségi állapotától függetlenül – hasznára válik az olajos halak fogyasztása. Emellett persze fontos, hogy egészségesen étkezzünk, dohánymentes életet éljünk, és mozogjunk!


Kezdetnek tehát nem rossz. Napi egy hal, és tudjuk, máris tettünk valamit az egészségünk érdekében. Miért is? A friss hal fogyasztásával elősegítjük, hogy testünkben megemelkedjen az omega-3 zsírsav szintje, ami által nő szervezetünk védekezőképessége. Aki a halat nem kedveli, az pedig szedhet étrend kiegészítőt.


A dublini konferencia középpontjában a szív-érrendszeri megbetegedés állt. A kezdeti kutatások szerint a halfogyasztás/omega-3 zsírsav tartalmú étrend kiegészítők fogyasztása szív-érrendszeri előnyökkel jár. Az utóbbi kutatások viszont már nem mutattak ki ekkora hatást.


A legújabb, megbetegedéseket megelőző európai irányelvek szerint mindenki hetente legalább kétszer fogyasszon halat, és az egyik legyen olajos hal. Az étrend kiegészítőt választók számára pedig az omega-3 zsírsavak gyógyszerészeti minőségű készítményeit ajánlják. A zsírsavak eltérő dózisai miatt.


Bizonyított, hogy a kapszuláktól hatékonyabb a friss hal, mivel utóbbiban számos más tápanyag is előfordul, mint pl.: D-vitamin, szelén, jód. Ráadásul egyelőre még nem bizonyított, hogy a halfogyasztás előnyei ténylegesen az omega-3 zsírsavakból származnak.


Természetesen ettől teljesen függetlenül, mindenképp fontos, hogy egészségesen étkezzünk. Erre pedig a hal tökéletesen megfelel. Ám az ára igen borsos, ezért nem mindenki teheti meg, hogy bevezesse a heti étrendjébe. Ezért sokan nem vásárlással jutnak hozzá, hanem összekötik a kellemest a hasznossal, és elmennek pihenni egy tópartra, vagy folyópartra, és kifogják a halat. Bárhogy is dönts, ne feledd, a hal nem csak szép és hasznos, egészséges is!


Karikás Brigitta