Amit a halolajról tudni érdemes…

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Omega-3, EPA, DHA, mindegy, hogyan nevezzük, a halolaj sokak szerint nélkülözhetetlen a szervezetünk egészsége érdekében. Az ember számára mindig is fontos szerepet játszottak a zsiradékok, hiszen értékes energia keletkezik általuk. Aki még nem tudná, hogy miért is kellene halolajat vinnie a szervezetébe, annak ajánlom figyelmébe az alábbi cikket! 

Elődeink rég felfedezték, hogy ha zsíros ételt fogyasztottak, akkor jobban ment nekik a fizikai munka. Életvitelükhöz elengedhetetlen volt a zsírokból nyerhető energia. Az ipari forradalom által a gépiesítés levett egy kis gondot az emberek válláról, könnyebbé tette a munkájukat azáltal, hogy a gépek végezték a fizikai munka nagy részét. A társadalomban így egyre inkább visszaszorult a nehéz, megerőltető emberi munkavégzés.  A napjainkban zajló informatikai forradalom ezt a folyamatot csak tovább erősítette, hiszen a számítógépek megjelenése már a könnyebb fizikai munkát is mellőzhetővé tette. Nem kell megmozdulni, bankba menni, vásárolni, járni, hiszen ott az internet. Ez a fajta kényelem lustaságot vont maga után. Az új, kialakult életmód, életvitelváltással társult, ami által megváltozott a mai emberek táplálkozása. Zsírmentesebb, energiaszegényebb lett. Mivel már nem végzünk megterhelő fizikai munkát, így nincs is szükség nagy tápanyagtartalmú étkezésekre. A telített zsírsavakat szép lassan felváltották a telítetlen olajok.


Ugyanakkor a mezőgazdaságban is nagy változások következtek be. A műtrágya használata a talajban nyomelem hiányt, a vizekben nitrát túltengést okozott. Ez átterjedt a növényekre, és az azokat fogyasztó állatokra, és természetesen a tápláléklánc végén lévő emberre is. A kártevőket irtani kell, és a gyomirtó szerek nem egészségesek. Márpedig ezek a növényvédő szerek megtalálhatóak a termésben – még ha kis mennyiségben is. Ugyanez igaz a többi hozamfokozó anyagra is: hormonok, antibiotikumok, antidepresszánsok, stb. Arról nem is beszélve, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket, már érés előtt leszedik, hogy tovább elálljanak, és jobban bírják a szállítást. Ezáltal csak több ártalmas anyag marad bennük, a hasznos anyag tartalmuk pedig csekély lesz.


Gondoljunk csak bele. Jelen helyzetben, ebben a fejlett világban az abszolút táplálékbőség korában, elég gyakori a táplálékhiányos állapot. Sőt, a tápanyag érzékenység is.


Az érthetőség kedvéért térjünk vissza az olajokra. A telítetlen fajtájuknak 3 alfaját szoktuk megkülönböztetni:


  • omeg-3: többszörösen telítetlenek; minél több kettős kötés található benne, annál folyékonyabb szobahőmérsékleten. Ilyenek: tengeri állatok olaja, a friss alga, a lenmag és olaja, a repceolaj, a dió és egyes zöld leveles zöldségek.
  • omega-6: megtalálható a növényi olajokban, és a belőlük készült élelmiszeripari termékekben. Túlsúlyuk okozhat egészségügyi problémát.
  • omega-9: fő forrása az olívaolaj és a repceolaj.

Természetesen hidegen sajtolt, extra szűz olívaolajat használunk. 

Érdekesség: Ismert tény, hogy a sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztó emberek egészségesebbek és tovább élnek. Az eszkimóknál ritka a szívbetegség, a depresszió, és a többi civilizációs betegség. Igaz, hogy elég egyoldalúan táplálkoznak, és sok zsírt fogyasztanak, életmódjuk is nehezebb, viszont az általuk fogyasztott ételek tele vannak omega-3 olajokkal!


A halolaj titka

A halolaj, az omega-3 esszenciális zsírsav egy erős formáját tartalmazza. A halolajak a hideg vízben élő halakban találhatóak meg: lazac, tonhal, makréla, szardínia, pisztráng, óriás laposhal.


Az emberek minden területen használják, hogy javítsák főbb szerveiknek állapotát – immunrendszer, szív- és érrendszer, idegrendszer, szaporítószervek. Sportolók vallják, hogy a teljesítmény növelésére is hatással van. Kincset érő tulajdonságai: csökkenti az izom lebomlását, a gyulladást, az izomnövelést elősegíti, általa csökken a regenerációs idő, serkenti a hormonkiválasztást, megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét. 

Különböző tünetek kezelésénél is rendkívül hasznos: asztma, bőrproblémák, bőrallergia, arthritisz, gyulladásos bélbetegség, rák, magas vérnyomás, menstruációs fájdalmak, túlsúly, Alzheimer-kór, feledékenység, érelmeszesedés, depresszió, skizofrénia, asztma, allergia, zöld hályog, II. típusú cukorbetegség, csontritkulás, ekcéma, száraz bőr.


Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem elég halolajat fogyasztani, ezt ötvözni kell az egészséges életmóddal. sok tényező blokkolja a hatást: túlzott alkoholfogyasztás, cinkhiány, magas koleszterin. 


Fogyasztását tekintve főként étkezéskor érdemes bevinni a szervezetbe, és ha lehet, ne meleg vízzel történjen a fogyasztása. Ugyanis a meleg folyadékkal való fogyasztása elősegíti a halszagú leheletet.


A szakértők szerint az ideális mennyiség a napi fogyasztásra: 4-8 gramm omega-3 olaj. Természetesen ezt pótolhatjuk az alábbi élelmiszerekkel:

  • 6 darab dió
  • 1 teáskanál lenmagliszt vagy lenmagolaj
  • 20 dekagramm főtt bab
  • 10 dekagramm bárányhús
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 10 dekagramm szardínia, hering, tonhal, pisztráng, stb.

Ha ezeket mégsem tudjuk beiktatni az étrendünkbe, akkor érdemes táplálék kiegészítő formában beszerezni. Ott ne feledjük az előírt megfelelő adagolást betartását.

A halolaj kapszula is egy megoldás, ám vigyázzunk, mert a lejárt szavatosságú termékek csak árthatnak szervezetünknek, így mindig figyeljünk a minőségre.

Norvégia a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3-tartalmú ételeinek 40%-a származik ebből az országból.

Testünk meghálálja a törődést, hiszen a jó közérzet, szervezetünk fokozódó egészsége lesz a jutalmunk a figyelemért. A fáradságért, mely során odafigyelünk a

megfelelő táplálkozásra.

 

Karikás Brigitta