Halfogyasztás pro és kontra

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Tudjuk, a hal egészséges, és tele van omega-3 olajjal, ami fontos a szervezetünknek. Ám mi van akkor, ha vannak okok, amiért mérgező is lehet a fogyasztása? Honnan tudjuk, hogy a hal, amit elfogyasztunk, épp mit evett meg előtte? Van biztos megoldás, egy képlet arra, hogy tényleg egészséges halat eszünk? Árthat-e nekünk a tápláló hal?


Sok-sok kérdés, és megannyi válasz. Gondos kutatómunka után kijelenthetem, nincs biztos képlet arra, hogy tényleg nem ártunk magunknak egy hal elfogyasztásával. Tézisek vannak, biztos pontok nincsenek. Annyit tehetünk, hogy összeírjak, melyek azok a halak, amik biztonságosan fogyaszthatóak, és melyek azok, amik nem.


A táplálkozástudomány emberei váltig bíztatnak, hogy fogyasszunk sok halat. Ám a halállomány egyre inkább csökken, és nagy része szennyezett. Lehet-e nekünk ebből bajunk? Bizonyított tény, hogy az eszkimók, akik rengeteg halat esznek, sokkal egészségesebbek. Ez máris egy pozitívum a halak mellett. A japán halászok és a mediterrán emberek szintén csak erősítik a halevő, erős immunrendszerű emberek táborát. Vajon csak a természetvédők akarnak minket eltántorítani a halaktól? Utánajártam. Lássuk, miért éri meg halat enni! 

(T)Együk, mert:

  • a tenger gyümölcseiben található omega-3 telítetlen zsírsavak védelmet nyújtanak a szívnek és az érrendszernek
  • a tengeri halak fogyasztása révén az emberek kevesebb telített zsírsavat és koleszterint visznek be a szervezetükbe, mintha valamilyen zsíros hús kerülne a tányérjukra
  • az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás segíti a látás, a szemek egészségének védelmét, hozzájárul a csecsemők és a kisgyermekek mentális fejlődéséhez
  • a várandós anyáknak is érdemes több omega-3 zsírsavat fogyasztaniuk, hogy elősegítsék a magzat agyának fejlődését
  • a hidegtengeri halakban lévő omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre
  • tengeri halak közül a leggazdagabb telítetlen zsírsavforrás a makréla, a hazai édesvízi halak közül pedig a pettyes és fehér busa, valamint a kecsege
  • a hal jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak
  • ezeken kívül B12-, B1-, B2-vitamin, kis mennyiségben pantoténsav és E-vitamin fedezhető fel a halban
  • a hal ásványi anyagokban –kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben és jódban gazdag
  • a halak teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek, és tartalmazzák a szervezet egészséges működéséhez szükséges összes esszenciális aminosavat
  • a tengeri halakban lévő zsírsavak kedvező élettani hatásai már heti egyszeri fogyasztásnál is jelentkeznek, de ajánlott hetente legalább két alkalommal is valamilyen hidegtengeri halból készült ételt fogyasztani

Eddig teljesen halpárti vagyok. Ugyan, mi bajom lehet? Egészséges, finom, ízletes, és tele van vitaminnal. Most nézzük, mi az, ami kiábrándító lehet…


Ne (t)együk, mert:


  • az utóbbi években a növekvő mennyiségű metil-higany szennyezés miatt a szakértők óvatosságot ajánlanak a tengeri halak fogyasztásában
  • a higany főként gyermekek és terhes nők számára jelent veszélyt azzal, hogy a fejlődésben lévő idegrendszerben visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő
  • a higany, ha csak kis mennyiségben kerül is be a szervezetbe, tanulási nehézségeket okoz, emellett lassul, illetve tökéletlen lesz a gyermek szívének, érrendszerének, idegrendszerének és veséjének fejlődése, illetve felnőttek esetében e szervek károsodást is szenvedhetnek
  • a halakban leggyakrabban előforduló méreganyagok: higany, PCB-k (poliklórozott bifenilek), radioaktív anyagok, például stroncium, mérgező fémek, például kadmium, ólom, króm, arzén

A higany a gépjárművek kipufogógázából, vagy az ipari környezetszennyezésből kerül a tengerekbe, talajvizekbe. A vízi élőlények ezt metil-higannyá alakítják. A halak szervezetébe aztán kopoltyúikon vagy emésztőrendszerükön keresztül jut be a higany, majd szöveteikben felhalmozódik. A világ óceánjai olyannyira szennyezettek ipari méreganyagokkal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható halak szinte mérgek hordozóinak tekinthetők. Ez nem meglepő, hiszen csupán az USA-ban évente 40 tonna higanyt bocsátanak ki az elektromos áram termelésére irányuló szénégetés során!

A nagyobb halak lehetnek a legszennyezettebbek, a kisebb halak, mint a hering, szardínia és ajóka, sokkal inkább ajánlhatók, mint a nagyobb méretűek, mert a kisméretűeknél – életciklusuk miatt – nincs idő arra, hogy a szöveteikben sok higany halmozódjon fel.

A higany a legnagyobb koncentrátumban a többi között a tonhal, sügér, csuka, cápa, osztriga (a Mexikói-öbölből), óriási laposhal, kardhal húsában fordul elő. Különösen óvatosnak kell lennünk a konzerv tonhal fogyasztásával – állítják a szakemberek.

Bevallom, ez inkább megdöbbentő volt számomra, és most nem az étkezésre gondolok.

Ám, úgy gondolom, hogy az vagy, amit megeszel. Ha odafigyelünk, hogy inkább kisebb méretű halat fogyasszunk, és azokat is frissen, akkor nem lehet probléma. Tulajdonképpen, ha mindig azt néznénk, hogy melyik étellel milyen káros anyag jut a szervezetünkbe, akkor lehet, hogy nem sok minden szerepelne az egészséges ételek palettáján. Nem tudhatjuk, hogy minden zöldség bio zöldség-e. Ahogy azt sem, hogy a kis patakban - ahol az ebére elfogyasztott hal korábban úszkált – volt e valamilyen káros anyag…

Levonva a konzekvenciát, szerintem halra fel! Jó étvágyat!


Karikás Brigitta