Halpedikűr

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

 A halakra nem csupán a gasztronómia és a horgászat kapcsán kell gondolnunk, hiszen itt a forradalmi újítás a szépségiparban. Halpedikűr! Hogy ez mit is jelent? Az egyre népszerűbb, trendi, lassan megfizethető kezelés során apró halak végzik el a „piszkos munkát”.


A pedikűrösök eddig bizony igen csak megszenvedtek egyes emberek lábainak ápolásával. mostantól viszont fellélegezhetnek, hiszen a halak megspórolják a drága krémeket, kozmetikai cikkeket. A szikék rendszeres élezése, fertőtlenítése is a múlté. A szorgalmas kis mini halak pontosan intézik el a lábesztétika minden csínját, kínját.  Mindezt, fájdalommentesen, hiszen se harapás, se kellemetlen érzés, csak relaxáció és kikapcsolódás a kedves vendég számára.


Az álltakínzás ellen tiltakozóknak sem lehet egy szavuk sem, hiszen a kis halacskák akkor boldogok igazán, ha effajta elhalt hámrétegekkel táplálkozhatnak. A láb gyönyörű lesz, a halak jóllaknak - minden fél jól jár tehát a halpedikűrrel, amelyet mostanság egyre több helyen kínálnak hazánkban is. A halpedikűrnél alkalmazott állatok az úgynevezett piros szívogató márnák, amelyek a kezelés időtartama alatt az elhalt hámsejtek lecsipegetésével megtisztítják a bőrt, amely, ezáltal simább lesz, eltűnnek a bőrkeményedések, sőt, a terápiát ajánlják pikkelysömörrel és ekcémával küzdőknek is, ugyanis a halak mindkét betegséget igen hatékonyan kezelik.

 
A halpedikűr során a lábakat egy erre a célra kifejlesztett medencébe kell beáztatni, ahol egyszerre akár száz apró halacska "veti rá magát" az ember lábára, hogy mikro masszázst végezve eltávolítsák az elhalt hámréteget, amellyel egyébként táplálkoznak. A piros szívogató márnákat szokták egyszerűbben doktorhalnak is nevezni, ezek az apró, legfeljebb 12 centis halak a 32-36 C fokos vízben érzik jól magukat, így a pedikűr legalább abban hasonlít a hagyományoshoz, hogy meleg vízben kell áztatni a lábat. Mivel a doktorhalaknak nincsen foguk, nem kell rettegni, hogy esetleg harapnak, csupán masszírozzák és megcsipegetik a pácienst, ami egyéntől függően akár még kellemes élményt is jelenthet. A halpedikűrnek az eddig említett áldásos hatásai mellett további előnyei is vannak, segít például a stressz oldásban, de egyes kísérletek már azt is bebizonyították, hogy a halacskák a narancsbőr ellen is hatékonyan alkalmazhatók.

A halak ilyen irányú alkalmazását Törökországban kezdték el, ott ugyanis természetesen igen komoly kultúrája van a törökfürdőknek, amelyek nyitott medencéiben élnek a doktorhalak, és végzik szorgosan munkájukat, vagyis tisztogatják a fürdőző embereket. Ezen a vonalon elindulva nem is olyan meglepő, hogy hazánkban is egyre inkább dívik az új őrület, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan nem csak a kozmetikák erre a célra kialakított akváriumaiban és medencéiben, hanem egyes hazai gyógyfürdőkben is találkozhatunk a jótékony halacskákkal. Bár a kezelés nem olcsó (egy 30 perces pedikűr körülbelül 3-4000 forinttól kezdődik), érdemes kipróbálni, hiszen amellett, hogy igen hatékony, érdekes élményt is jelenthet.
 

Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy Amerikában már több helyen betiltották a halacskák alkalmazását, ugyanis néhány szakértő úgy gondolja, hogy probléma lehet a higiéniával, a halak fertőzéseket vihetnek át egyik páciens lábáról a másikéra. A fertőzésveszély akkor is fennállhat, ha a kezelt lábon nyílt seb található, ilyen esetben tehát nem célszerű kipróbálni a halpedikűrt. Nálunk azonban azok a szépségszalonok és kozmetikák, amelyek felvették szolgáltatásaik sorába ezt a különleges wellness kezelést, egytől egyig állatorvos által ellenőrzött halakkal dolgoznak, így nincs mitől tartani, bátran vállalkozhat a különleges kezelésre, aki kifogástalanul puha és selymes lábakra vágyik. 

Ezek a bajszos kis halak olyan profi módon dolgozzák le lábunkról az elhalt hámsejtet, hogy észre sem vesszük majd. Fél óra a haldoktorokkal, utána még egy 20 perces lábmasszázs, és el sem akarsz majd jönni tőlük! Mindezek mellett a kezelés felgyorsítja a vérkeringést, és oldja a stresszt.

A halpedikűr a lábápolás új és kellemes módja. Egy átlagos bőrkeményedéssel rendelkező páciens egy 30 perces halkezelés után megszabadul az elhalt hámsejtektől, de csakis azoktól. Ezt a halak ugyanis a bajszuk segítségével ledörzsölik, így nincs szükség a pedikűr során a szike használatára. A kezelést egy kellemes, frissítő masszázzsal egészítik ki.

Az akár két fő számára is alkalmas medencében 300 apró márnácska szorgoskodik. A kezelések teljesen biztonságosak, a medence sterilitásáról 3 féle szűrőrendszer gondoskodik.

Tudtad-e?

A kezelések során a halak dithranol - enzim tartalmú váladékot juttatnak az új bőrbe, amely lelassítja a megvastagodó hámréteg újraképződését. A halak mikro-masszázst alkalmaznak a bőrön, amely vérkeringés fokozó hatású, így bőröd puha és selymes lesz.

 

Karikás Brigitta