Külföldi horgásztúrák Románia – Duna-delta

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Elképzelhető, hogy életed pontyára itt fogsz ráakadni, ami lehet akár 20-30 kilogrammos is! Hogy miért? Mert kellő türelemmel, etetés nélkül, egy jól megválasztott helyen simán kifoghatod itt. A Duna-deltában semmi nem zavarja a nyugalmat, maximum a hattyúk és a gémek, valamint más védett madarak nyüzsgése. Egy-két napos etetéssel számos 3-6 kilogrammos deltai vadponty akadhat a horogra.


A delta hangulata a Pó-folyó fénykorát idézi. Halbősége, halméretei megegyeznek vele. Éjszakai horgászat során akár 50-60 kilogrammos példányokat is foghatunk. Csukaállománya legendás, fél nap rászánással, pergetéssel hatalmas élmény idézhető elő. Rövid idő alatt akár 20-30 csuka is fogható, megfelelő mű csalival. Természetesen ezeknek a halaknak nagy része visszakerül a vízbe, hogy ne vegyék el másoktól sem az élményt. A szép süllők, napi több száz kifogható balin, elég csábítóan hangzik egy kis kiruccanáshoz.


Mikor menjünk a túrára?


Alapvetően azt kell eldöntenünk milyen hal fajra szeretnénk horgászni, és milyen módszerrel. A tavaszi időszak kedvez a nagy csukák fogásának, míg a tilalom feloldása utáni közvetlen időszak a harcsások kedvence. Az ősz egyaránt hoz szép harcsát, pontyot és süllőt, nem hiába ezek a hetek telnek be először a foglalási táblán. Az augusztus rekkenő hősége, ismételten a harcsásoknak kedvez, mind az éjszakai pergetés, mind a kuttyogtatás szempontjából. Az október, november pedig újra a csukásokat csábítja a delta vizeire.

Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen körülmények között szeretünk horgászni, milyen módszerekkel. Aki nem szereti a hideget, az menjen inkább július augusztusban, mikor még hajnalban nem fog fázni, mint például szeptember végén, vagy októberben. Ne aggódjon így is van esélye csukát, süllőt is fogni. Aki komoly harcsás az esetleg nézze meg a szolunáris naptárat, hogy mikor van újhold. A teljes sötétbe burkolózó éjszakák valóban növelik az esélyét a kapitális harcsák elejtésének. 

A pontyosoknak a legjobb, szinte egész szezonban kiváló eséllyel indulnak. Ősszel a pontyot ugyanolyan sikeresen lehet fogni, mint a rablóhalakat.

 

Hogyan utazzunk?


Magyarországról a delta kapuja Tulcea, kb. 16-18 óra autózással kényelmesen elérhető. A romániai utak minősége lassan jobb, mint az itthoni utaké. Autópálya ugyan nincs, de folyamatosan lehet haladni, és ha 4-en beülnek egy autóba a költsége sem olyan sok az útnak. Útközben két rövid kompátkeléssel számoljunk.


Időjárás


Éghajlata dominánsan kontinentális, amelyet a tenger mérséklő hatása befolyásol. Az éves átlaghőmérséklet 11 °C, az évi átlagos csapadék 400-500 mm. Az időjárásában alapvetően a tengeri áramlatok hatásai érezhetőek, így akár november végéig kellemes nappali hőmérséklet mellett horgászhatunk, bár az éjszakák már csípősek.


Árak


Romániában az árak hasonlóak az itthoniakhoz, bár ezzel a horgász csak az oda vissza úton találkozik, hiszen a túrán teljes ellátás várja.


Horgász szabályok


A napi kifogható hal mennyisége 5 kg, ha ez meg van, hivatalosan be kell fejezni a horgászatot, de természetesen, ha a zsákmány szabadságát visszaadjuk, kedvünkre horgászhatunk tovább. A hatóságok vendégeinket nem zaklatják ugyan, de korlátlan mennyiségű hal behozását a tanyára a tulajdonosok sem nézik szívesen. Mindezek ellenére, egy kis harcsafilét, süllőt bárki hazavihet, ha gondolja, persze nem több 10 kg-os mennyiségben. 

Általános információk


A horgásztanyán teljes körű kiszolgálásban van horgászvendégeinknek része. A szolgáltatásokat csomagban nyújtják szabott áron, mivel meglátásunk szerint e szolgáltatások elengedhetetlen részei egy vagy két hét kikapcsolódásnak a delta vidékén.


A túra ideje alatt, a részvételi díjért biztosítják az alábbiakat:


  • szállás kétfős faházakban, közös nappalival és fürdővel,
  • teljes ellátás, vagyis bőséges reggeli, napközbeni hideg élelem a csónakban, több fogásos meleg vacsora, kávé, ásványvíz,
  • motorcsónakok két személyenként 1 db,
  • horgászengedélyek,
  • vezető, aki segít eligazodni a deltában, megmutatja az etetett helyeket és az eredményes módszereket.

A túra részvételi díja: 114.900 Ft/fő

A részvételi díjon felül fizetendő a benzin a motorcsónakokba, valamint az útiköltségek.


A motorcsónak üzemanyag költségére, csónakonként, vagyis két személyre, átlagos használat mellett körülbelül 120 EUR/hét összeget kell számolni. Az üzemanyag 2 EUR/liter árban kerül elszámolásra. Ez az ár nem pusztán a benzint fedezi, hanem a folyamatos olaj és szerviz költséget.

A leutazás költsége: az út hossza oda-vissza kb. 2.500 kilométer (Budapestről számolva). Mindenki kiszámolhatja saját autójára lebontva a benzinköltséget, mely több részre oszlik, ha többen utaznak.

Ha van, vigye magával mindenki a kishajó vezetői engedélyét! 

Horgásztippek


Egyet nem szabad elfelejteni: a Duna-delta vadvíz. Saját szabályokkal, az időjárásnak, vízjárásnak kiszolgáltatott horgásszal. Aki ezzel nem számol, az illúziókba ringatja magát. Nincsen tuti fogás, garantált hal. Aki így érkezik erre a vízre, az csalódni fog. Azonban ha jól felkészülünk, megfogadjuk a túravezető tanácsait, kitartóan horgászunk és az időt a vízen töltjük nem a pálinka mellett a tanyán, valamint még egy kis szerencsénk is van, akkor olyan élményben lehet részünk, amelyre hazai körülmények között esélyünk sincs.

Nem legenda, hanem valóság 4 óra alatt több mint 60 db csuka. De ahhoz, hogy ez az ideérkező horgásszal is megtörténjen, kitartás, némi szerencse és következetes horgászat szükséges.

Legtöbben túl mohóak, és minden féle halból akarnak egyszerre kifogni minél többet. Ám a felszerelésekkel elmegy az idő, és kevesebb idő marad a horgászatra magára.

Azt javasoljuk, mindenki válasszon ki 2, maximum 3 olyan halfajt, melynek horgászatában, már hazai vizeken jártas. Rendelkezik ismerettel, a módszerekről, csalikról. A második lépés, hogy túravezető, megmutatja azokat a helyeket, ahol jó eséllyel horgászhatunk az adott halfajra, vagy éppenséggel már etetve van a hely. Harmadik lépés, hogy előre pontosan kidolgozott terv alapján horgásszunk következetesen, mind a helyek mind a módszerek tekintetében.


Karikás Brigitta