Pontygombóc vargányás gombamártással

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Sokan húzzák a szájukat a gomba hallatán, pedig egy nagyon tápláló kiegészítő az étrendben. Nos, én mindenesetre megpróbálkozom vele, és elhoztam egy remek receptet, amely a vargánya gomba ízével kényeztet minket. Tökéletes találkozása az erdei és tavi ízeknek! 

Hozzávalók 2 főre:


  • ennyi mennyiséghez kb. 30 dkg színhús szükséges (a többit elkészítjük másnak)
  • 6-8 ek  zabpehely
  • alaplé (hallé és húsalaplé keverék vagy csak húsalaplé)
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tejföl vagy tejszín
  • ici-pici liszt (kb. 1 tk)
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem
  • chili
  • tej
  • 1 marék vargánya (lehet szárított is)
  • 8 fej barna csiperke
  • 2 csík szalonna

Elkészítés:


  1. A halat előkészítjük. (Megpucoljuk, belsőségeket kiszedjük, levágjuk a fejét és a farkát, és lenyúzzuk a bőrét.)
  2.  Filézőkéssel levágjuk a húst, és óvatosan kiszálkázzuk. Kicsit macerás. Az apró szálkák összetörnek és megfőnek, ha maradna benne.
  3. Beletesszük az aprítógépbe.
  4. Megsózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, petrezselyemmel, chilivel és fél gerezd fokhagymával megszórjuk.
  5. Hozzádunk 1 ek tejfölt, egy darab tojást és a tejbe áztatott (kinyomkodott) zabpelyhet.
  6. Összedolgozzuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk.
  7. Húsalaplében kb. fél óra alatt kifőzzük.
  8. A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük, és kevés olajon a maradék fokhagymával megdinszteljük, felöntjük kevés vízzel.
  9. Ha megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel (vagy önmagában főzőtejszínnel) elkeverjük, és összesűrítjük.
  10. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük ropogósra.
  11. A gombócókat kiszedjük, leöntjük a mártással, és megszórjuk a szalonnával.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Koncz Eszter