A magyar halászat kézikönyve

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Herman Ottó korának egyik legnagyobb természettudósa, emlegetik sokszor, még az „utolsó magyar polihisztor” néven is. Több mint 800 oldalas könyvében részletes tájékoztatást ad a magyar halászatról. Olyan embereknek ajánlom ezt az érdekességet, akiket mélyrehatóan érdekel ennek a témának a kutatása. 

Herman Ottó "A magyar halászat" című kétkötetes könyve 1887-ben jelent meg. Könyvében nemcsak a történeti tényeket, hanem magát a halászati témakört is fejlődésében jellemezve mutatja be. A bevezető tanulmányok általában az ember, a társadalom, majd a magyar ember halhoz fűződő kapcsolatait boncolgatják. Kutatásainak következtetése szerint a halászat eszközeinek legtöbbje "ősrégi idők" tanúja, következésképpen a halászat "a magyarság ősfoglalkozása".

A halászat fontosságának hangsúlyozása elég szembetűnő a művön át. A könyv itthon készült, mind a papírt, betűket, rajzokat figyelembe véve. Minden egyes szó tudományos megalapozott, semmi koholmány nem található az egész könyvben, csak a színtiszta valóság.

Az őskortól a jelenig a halászat történelme, eszközök, halak, csalik, összefüggések sorozata, és még számos érdekes ténnyel találjunk magunkat szemben, a könyv olvasása közben. Történelmileg, néprajzilag igen szembetűnő, ezt tükrözik a népies szerszámrajzok is.

Szerszámok, a halászok élete, tudományos összefüggések, felvetések, érdekes megközelítések, halak lajstroma, elterjedése, részletes leírása, egyszóval minden, ami a magyar halászatról fellelhető. Mindez egy helyen. Ebben a rovatunkban mindig a könyv egy mozzanata, egy fejezet kivesézése lesz a téma, mely remélem, nagy népszerűségnek örvend majd. Sok új és érdekes információ jut így a mai, modern horgászok birtokába.

A könyvről szóló cikkek megkönnyítik a kedves horgásztársak dolgát, hiszen egy nem oly könnyű olvasmányról beszélünk. A régies szavak, stílus a mai modern ember számára nem egészen zökkenőmentes olvasást eredményez. Egyszóval, segítségül „átfordítom” hétköznapi nyelvre mindazt, melyet Herman Ottó oly rég megírt