Hal Veracruz módra

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Nagyon szeretem a napfényes országok ételeit, pl. Görögország, Törökország. Közülük nagy kedencem a mexikói konyha - csupa tarkabarka egészséges finomság!


Veracruz a Mexikói-öböl partján fekszik, így egyrészt itt erősebb a spanyol hatás a konyhára, mint Mexikó többi részén, másrészt pedig rengeteg halat és tenger gyümölcseit használnak. Ez a recept eredetileg egy spéci halból készül (huachinango/ red snapper), de a "Veracruz módra" mára csak a szószt jelenti, ami felhasználható rákhoz, sőt, csirkéhez is. Én is készítettem már csirkemellből is, úgy is finom. Akármelyiket is választjuk, a végeredmény egy nagyon finom, könnyed nyári étel lesz. 

Hozzávalók 2 főre


  • 2 szelet  fehér húsú tengeri hal
  • 1/2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 4 nagy paradicsom vagy egy kockázott paradicsomkonzerv
  • 2 ek zöld olívabogyó
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ek ecetes jalapeno
  • római kömény
  • őrölt chili
  • 1 ek friss korianderlevél (cilantro)
  • olívaolaj

Elkészítés


  1. A halszeleteket bekenjük az olaj, kömény és chili keverékével, sózzuk, majd megsütjük vagy serpenyőben egy kevés olajban vagy grillsütőben (én ezt szoktam).
  2. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, majd a fokhagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomokat/konzervet, a jalapenot és a bogyókat, majd babérral és kevés köménnyel ízesítjük. Sózás előtt kóstoljuk meg, mivel a bogyók is sósak!
  3. A szószt addig rotyogtatjuk, míg besűrűsödik. Ekkor visszatesszük a korábban megsütött halat, majd a serpenyőt rázogatjuk, hogy a szósz teljesen befedje a szeleteket.
  4. Ha kész, levesszük a tűzről, megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel, és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!


Koncz Eszter