Csapó sügér

Minden címke 301


Mutasd az összes cikket...

Szinte mindenütt előfordul, a gyors folyású patakok kivételével. Eredetileg édesvízi hal, de megtalálható a tengeri öblökben és a fél sós vizekben is akár.A fiatalok kisebb csapatokba verődve élnek, míg az idősebbek magányosan úszkálnak. Ennek oka, hogy a rajok az idő múlásával egyre inkább megfogyatkoznak.


  • A színe évszakokként változik. Az alapszín zöldessárgától majdnem a feketéig terjed.
  • A függőleges csíkoknak az oldalán funkciójuk van. Segítségükkel könnyebben elrejtőznek a nádasban és a vízinövények között.
  • A has úszók egyedi tüskét alkotnak.

Testhossz


A teljesen kifejlett példányok hossza hazánkban 20-25 centiméter és súlyuk 0,3-0,5 kilogramm. A nagyobb példányok elérhetik az 1-1,5 kilogrammos súlyt is, és az 50 centiméteres hosszt.  


Szaporodás


Az ívásuk április és június közé esik. A hímek 2-4 évesen, a nőstények 3-6 évesen válnak ivaréretté. A táplálékszegény vizekben ez az időpont kitolódhat 1-2 évvel. Átlagosan 13 évig él.

Hazánkban nem esik horgászati tilalom alá! 

Táplálkozás


Többnyire planktonnal, rovarlárvával, kishallal, ikrával, légylárvával, rákkal táplálkozik. A tógazdaságok irtják, mert falánk ikrarabló és ivadékpusztító. Megeszik még saját fajuk kisebb példányait is. A tiszta, átlátszó vizekben érzi jól magát, mert táplálkozása során fontos, hogy tökéletesen átlássa a vizet.


Így ismerheted még hazánkban:

Csapó sügér, bules, barsling, dibbancs, dóber, dúbár, dúber, dúbér, fésüshal, kándró, körmöshal, parcs, persli, rappi hóhér, réti-durbincs, sígér, singér, súdér, süger, sügre.